Oavsett om du är nyutexaminerad eller har varit registrerad fastighetsmäklare tidigare behöver du skicka in en ansökan om registrering till FMI.
Tänk på att
-
Skicka ansökan och alla bilagor samtidigt.
-
Den utbildning som krävs ska vara helt avklarad innan du skickar in din ansökan.
-
Teckna en ansvarsförsäkring redan när du ansöker om registrering.
-
Betala ansökningsavgiften i samband med att du skickar in din ansökan. Vi börjar inte handlägga ditt ärende förrän vi har fått in din ansökningsavgift.
-
Handläggningstiden är i genomsnitt tre veckor.
Betalningsinformation
Från 1 januari 2020 är ansökningsavgiften 2 900 kronor. Avgiften betalar du in till Danske Bank, Bankgiro 5128-7407. Du måste ange namn, personnummer och att betalningen avser ansökan om registrering. Tänk på att du ska betala ansökningsavgiften samtidigt som du skickar in din ansökan till oss.
Ansökningsavgiften är densamma oavsett om du har varit registrerad eller ansökt tidigare.
Så här ansöker du
Ansök om fullständig registrering genom att fylla i och skicka in ansökningsblanketten tillsammans med samtliga bilagor. Kom ihåg att teckna en ansvarsförsäkring och betala in ansökningsavgiften.
Bilagor till ansökan
Följande bilagor ska du skicka in tillsammans med din ansökningsblankett. Du ska skicka in bilagorna i original eller som bestyrkta kopior. Om det saknas uppgifter eller bilagor kommer vi be dig att komplettera din ansökan, vilket kan påverka handläggningstiden.
Förvaltarfrihetsbevis
Ett förvaltarfrihetsbevis utfärdas av den kommun där du är folkbokförd. Beviset intygar att du inte har någon förvaltare. För att beställa ett förvaltarfrihetsbevis, eller om du har frågor kring det, kontaktar du din hemkommun. Beviset får inte vara äldre än en månad.
Utbildningsbevis
Ditt utbildningsbevis ska visa att du uppfyller de formella utbildningskraven. Om vi kan kontrollera beviset med hjälp av en kontrollkod ur ett studieregister, exempelvis Ladok, kan du skicka det via e-post eller som utskriven kopia som inte behöver vara bestyrkt. Saknas kontrollkod måste du skicka in utbildningsbeviset antingen i original eller som bestyrkt kopia via post.
Praktikintyg
Praktikintyget ska bevisa att du uppfyller praktikkravet. Ange startdatum, slutdatum och antal veckor. Intyget ska undertecknas av din handledare först efter att praktiken är avklarad.
Bevis om ansvarsförsäkring
Som sökande behöver du teckna en ansvarsförsäkring. Det är du själv som ansvarar för att beviset inkommer till FMI, även om det vanligtvis är din försäkringsgivare som skickar det till oss. Kontakta försäkringsgivaren om du har frågor som rör din försäkring.
Utdrag från Polismyndigheten eller Kronofogdemyndigheten
Du som sökande ska inte skicka med utdrag från belastningsregistret eller liknande. Vi beställer de utdrag som krävs för att kontrollera lämplighet och redbarhet.
Vad är en bestyrkt kopia?
Att kopian är bestyrkt eller vidimerad innebär att en annan person än du själv intygar kopians äkthet. Av kopian ska det framgå:
-
Att kopian överensstämmer med originalet.
-
Namnteckning, namnförtydligande och en kontaktuppgift, exempelvis ett telefonnummer, till den som har bestyrkt kopian.
-
Samtliga sidor i kopian ska bestyrkas.
Vanliga frågor om ansökan
-
Kan jag skanna in och e-posta min ansökan?
Nej, ansökningsblanketten och bilagorna behöver FMI få in i original eller som bestyrkta kopior i original, därför måste du skicka dem med vanlig post.
-
Spelar det någon roll hur länge sedan det var jag gjorde min praktik?
Vid ansökan om registrering som fastighetsmäklare med fullständig registrering spelar det ingen roll hur längesedan det var som du gjorde din praktik. Kravet är att den ska vara genomförd under eller efter din utbildning.
Om du däremot ansöker om registrering som hyresförmedlare får praktiken, vid tidpunkten för ansökan, inte ligga längre tillbaka i tiden än ett år.
-
Vilken blankett ska jag välja om jag både har läst ett program och enstaka kurser?
Har du läst på flera olika lärosäten ska du välja blanketten för fristående kurser. Där har den sökande möjlighet att fylla i vilken kurs som åberopas inom respektive område. Om du inte anger vilka kurser som åberopas och det är otydligt vilken kurs som motsvarar vilket område kommer du få komplettera din ansökan med ett förtydligande.
-
Kan jag göra praktiken utomlands och ändå uppfylla praktikkravet?
Tanken med praktiken är att praktikanten ska få en inblick i hur det är att arbeta som fastighetsmäklare i Sverige. Under praktiken ska du därför följa en fastighetsmäklare som är registrerad och verksam i Sverige.
-
Jag läser mitt första år på fastighetsmäklarprogrammet och undrar om jag kan påbörja min praktik redan nu?
Ja, du kan göra praktiken under eller efter din teoretiska utbildning. Praktiken behöver inte vara sammanhängande, utan kan delas upp på flera perioder som tillsammans motsvarar minst tio veckors heltidstjänstgöring.
-
Var får jag tag på ett bevis om att jag har ansvarsförsäkring?
Du tecknar din ansvarsförsäkring hos ett försäkringsbolag; eventuellt via ditt branschförbund om du är ansluten till ett sådant. När din försäkring väl är tecknad skickar försäkringsgivaren i de flesta fall ett intyg direkt till oss på FMI. Har du frågor som rör din ansvarsförsäkring kontaktar du din försäkringsgivare.