Ansökan om registrering
Oavsett om du är nyutexaminerad eller har varit registrerad fastighetsmäklare tidigare behöver du skicka in en ansökan om registrering till FMI.
Tänk på att
- Skicka in alla bilagor samtidigt som din ansökan.
-
Studieintyget som du skickar in ska innehålla kurskoder. Det kallas vanligen resultatintyg.
-
Din utbildning ska vara helt avklarad och slutrapporterad innan du skickar in din ansökan.
-
Betala ansökningsavgiften i samband med att du skickar in din ansökan. Vi börjar inte handlägga ditt ärende förrän vi har fått in din ansökningsavgift.
-
Handläggningstiden är i genomsnitt tre veckor.
Betalningsinformation
Ansökningsavgiften är 2 900 kronor och betalas in till bankgiro 5128-7407. Du måste ange namn, personnummer och att betalningen avser ansökan om registrering. Tänk på att du ska betala ansökningsavgiften samtidigt som du skickar in din ansökan till oss.
Ansökningsavgiften är densamma oavsett om du ansöker första gången eller om du har varit registrerad eller ansökt tidigare.
Efter att vi har läst in din betalning kan du ladda ner ett betalningsintyg, om du behöver det för redovisning. Logga in på mina sidor och gå till sidan "Min ansökan" så hittar du intyget.
Så här ansöker du
Du ansöker om registrering genom att logga in med BankID på "mina sidor". Kom ihåg att ha samtliga bilagor tillgängliga och att betala in ansökningsavgiften.
Om du inte har möjlighet att ansöka via "mina sidor" ber vi dig kontakta oss för att få tillgång till en ansökningsblankett.
Bilagor till ansökan
Följande bilagor ska du ladda upp tillsammans med din ansökan. Om det saknas uppgifter eller bilagor kommer vi be dig att komplettera din ansökan, vilket kan påverka handläggningstiden.
Förvaltarfrihetsbevis
Ett förvaltarfrihetsbevis utfärdas av den kommun där du är folkbokförd. Beviset intygar att du inte har någon förvaltare. För att beställa ett förvaltarfrihetsbevis, eller om du har frågor kring det, kontaktar du din hemkommun. Beviset får inte vara äldre än en månad och måste vara utfärdat av kommunen du är folkbokförd i när du ansöker om registrering.
Studieintyg
Ditt studieintyg ska visa att du uppfyller de teoretiska utbildningskraven. Studieintyget kan du med fördel hämta digitalt ur ett studieregister, exempelvis Ladok. Det vi behöver är ett resultatintyg, som innehåller kurskoder.
Har du läst på flera olika lärosäten behöver du fylla i och bifoga en särskild blankett med din ansökan som visar vilka kurser det är som gör att du uppfyller utbildningskravet.
Praktikintyg
Praktikintyget ska visa att du uppfyller praktikkravet. Praktiken kan delas upp på flera perioder, men får inte påbörjas innan dina studier. Du ska göra din praktik i Sverige.
Det finns nu två olika krav på praktikens längd för dig som ansöker om fullständig registrering. Det ena kravet utgår från utbildningskravet som gäller till och med år 2027, du ska då göra minst tio veckors praktik. Det andra, längre praktikkravet, gäller i enlighet med det nya utbildningskravet som tagits fram. Det berör dig som ansöker om registrering från och med 1 januari 2028. Vi rekommenderar däremot att du följer innehållet i den nya praktikplanen, även om du gör tio veckors praktik.
I praktikintyget ska du ange startdatum, slutdatum och antal veckor eller månader och arbetstimmar. Intyget ska undertecknas av din handledare först efter att praktiken är avklarad.
Blanketten ska användas av dig som ansöker om fullständig registrering från och med 1 januari 2028. Använd gärna denna blankett även om du gör tio veckors praktik.
Denna blankett kan användas av dig som ansöker om fullständig registrering senast 31 december 2027. Följ gärna praktikplanen som du hittar i blanketten ovanför.
Intyg om ansvarsförsäkring
Försäkringsintyget får du av din försäkringsgivare när du tecknar din ansvarsförsäkring. Observera att det är försäkringsbolagets intyg om att du har en försäkring som ska bifogas – inte själva försäkringsbrevet.
Kontakta försäkringsgivaren om du har frågor som rör din försäkring.
Utdrag från Polisen eller Kronofogden
Du som sökande ska inte skicka med utdrag från belastningsregistret eller liknande. Vi beställer de utdrag som krävs för att kontrollera redbarhet och lämplighet.
Vanliga frågor om ansökan om att bli registrerad mäklare
-
Spelar det någon roll hur länge sedan det var jag gjorde min praktik?
Vid tiden för ansökan får praktiken inte vara avslutad längre tillbaka i tiden än ett år. Det gäller oberoende av vilken typ av registrering du ansöker om.
Undantag finns för de ansökningar om fullständig registrering som inkommer senast 31 december 2027, då det inte spelar någon roll hur längesedan det var som du gjorde din praktik.
Du ska ha följt mäklaren vid samtliga moment som normalt ingår i ett förmedlingsuppdrag. Praktiken kan delas upp på flera perioder, men får inte påbörjas innan dina studier.
-
Kan jag få ett kvitto på min ansökningsavgift?
Några dagar efter att du har betalat in avgiften för din ansökan kan du ladda ner ett betalningsintyg från mina sidor. Intyget fungerar som ett kvitto på att du har betalat ansökningsavgiften.
Efter att du loggat in på mina sidor hittar du intyget på sidan "Min ansökan", under rubriken "Ansökningsavgiften betald."
-
Kan jag göra praktiken utomlands och ändå uppfylla praktikkravet?
Tanken med praktiken är att praktikanten ska få en inblick i hur det är att arbeta som fastighetsmäklare i Sverige. Under praktiken ska du därför följa en fastighetsmäklare som är registrerad och verksam i Sverige.
-
Jag läser mitt första år på fastighetsmäklarprogrammet och undrar om jag kan påbörja min praktik redan nu?
Ja, du kan göra praktiken när du har påbörjat dina studier. Praktiken behöver inte vara sammanhängande, utan kan delas upp på flera perioder.
-
Var får jag tag på ett bevis om att jag har ansvarsförsäkring?
Du tecknar din ansvarsförsäkring hos ett försäkringsbolag; eventuellt via ditt branschförbund om du är ansluten till ett sådant. När din försäkring väl är tecknad skickar försäkringsgivaren ett intyg till dig som du ska bifoga med din ansökan. Har du frågor som rör din ansvarsförsäkring kontaktar du din försäkringsgivare.
- Hur betalar jag ansökningsavgiften?