Vi är FMI
Det är vi som håller koll på landets fastighetsmäklare. Vi ser till att alla som arbetar som mäklare är registrerade och kontrollerar att de utför sina uppdrag på ett korrekt sätt.
Om oss
Registrera ditt mäklarföretag 2021
Den 1 juli 2021 räknar vi med att en ny fastighetsmäklarlag börjar gälla. Då behöver ditt mäklarföretag vara registrerat hos FMI. Företagen kommer också att hamna under vår tillsyn och ska betala en årlig avgift.
För företag
Frågor och svar
Vissa frågor får vi oftare än andra. De frågorna har vi samlat här på webben, så att du själv kan söka reda på svaret.
Frågor och svar-
Jag var på en visning av en bostadsrätt som hade utgångspriset 1 000 000 kronor. Den såldes till slut för 1 250 000 kronor (25 procent över utgångspriset). Är inte detta ett solklart fall av lockpris?
Enbart det förhållandet att försäljningspriset är högre än utgångspriset är inte tillräckligt för att avgöra om mäklaren har använt sig av ett så kallat lockpris. Det måste avgöras från fall till fall. Om priset skiljer sig tillräckligt mycket från det mest sannolika försäljningspriset, eller om det är tillräckligt mycket lägre än vad säljaren är beredd att sälja för och mäklaren inte har någon rimlig förklaring kan det vara frågan om ett lockpris.
-
Varför använder mäklare lockpris?
En anledning till att lockpris används kan vara att skapa ett stort intresse för en bostad och locka många spekulanter till visning och budgivning.
-
Om det inte är fråga om ett lockpris hur kan det då komma sig att slutpriset blev mycket högre än utgångspriset?
Flera osäkerhetsmoment påverkar möjligheten att bedöma en bostads marknadsvärde. Priset bestäms ofta i ett samspel mellan budgivare och mellan budgivare och säljare.
- Fler frågor om lockpris
-
Vilket datum måste jag ha avregistrerat mig för att inte behöva betala avgift för kommande år?
Din begäran om avregistrering måste ha kommit till oss före årsskiftet. Det datum du anger som ”sista dag som registrerad” måste också ligga före årsskiftet. Tänk på att du ska ha undertecknat din begäran och att den ska vara i original. Vi kan inte ta emot den via e-post.
-
Kan jag pausa min registrering som mäklare, eller ha den vilande?
Nej, tyvärr kan du inte pausa din registrering eller ha den vilande – du är antingen registrerad eller inte.
Om du vill göra ett tillfälligt uppehåll behöver du alltså avregistrera dig och sedan registrera dig igen. Läs mer om vad som gäller för detta på sidan återregistrering.
-
Hur gör jag om jag vill registrera mig igen efter att ha varit avregistrerad?
Då ansöker du om registrering på nytt. Skicka alltså in ansökningsblanketten, betala ansökningsavgiften och skaffa en ansvarsförsäkring. Du behöver inte skicka med utbildningsintyget eller praktikintyget – de har vi sparade. Om du har haft ett lite längre uppehåll kanske din utbildning inte längre motsvarar dagens krav. Läs mer på sidan registrering.
- Fler frågor om avregistrering
-
Kan jag skanna in och e-posta min ansökan?
Nej, ansökningsblanketten och bilagorna behöver FMI få in i original eller som bestyrkta kopior i original, därför måste du skicka dem med vanlig post.
-
Spelar det någon roll hur länge sedan det var jag gjorde min praktik?
Vid ansökan om registrering som fastighetsmäklare med fullständig registrering spelar det ingen roll hur längesedan det var som du gjorde din praktik. Kravet är att den ska vara genomförd under eller efter din utbildning.
Om du däremot ansöker om registrering som hyresförmedlare får praktiken, vid tidpunkten för ansökan, inte ligga längre tillbaka i tiden än ett år.
-
Vilken blankett ska jag välja om jag både har läst ett program och enstaka kurser?
Har du läst på flera olika lärosäten ska du välja blanketten för fristående kurser. Där har den sökande möjlighet att fylla i vilken kurs som åberopas inom respektive område. Om du inte anger vilka kurser som åberopas och det är otydligt vilken kurs som motsvarar vilket område kommer du få komplettera din ansökan med ett förtydligande.
- Fler frågor om ansökan