Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Sök beslut

Beslut

Beslutsdatum: 2024-02-08
Diarienummer: 23-2056
FMI:s beslut: Varning
Laga kraft
Beslutet rör en mäklare

Frågor som prövats i beslutet

Redbarhet och lämplighet

Sammanfattning

Prövning av fastighetsmäklarens redbarhet och lämplighet med anledning av att mäklaren har restförda skulder.

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionen meddelar fastighetsmäklaren NN en varning.

Ärendet

Fastighetsmäklarinspektionen genomför en årlig kontroll av samtliga mäklares eventuella skuldsättning samt brottslighet. Genom denna kontroll har det uppmärksammats att fastighetsmäklaren NN har restförda skulder hos Kronofogdemyndigheten. Enligt uppgift från Kronofogdemyndigheten den 26 oktober 2023 hade NN ett skuldsaldo som uppgick till 377 706 kronor. Vid ett utdrag från Creditsafe den 8 november 2023 var skuldsaldot hos Kronofogdemyndigheten 50 201 kronor i enskilda mål.

Fastighetsmäklarinspektionen inhämtade ett nytt utdrag från Creditsafe den 29 januari 2024 och det visade att aktuellt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten är 70 520 kronor.

Utifrån kravet på redbarhet och lämplighet för fastighetsmäklare har NN beretts tillfälle att yttra sig angående skuldsättningen.

Fastighetsmäklarens yttrande

Fastighetsmäklaren har uppgett i huvudsak följande.

Hans skuld till Kronofogdemyndigheten är betald i sin helhet. Skulderna avsåg kreditkortsskulder som uppkom på grund av minskade inkomster under de senaste två åren. Han har haft det oerhört svårt ekonomiskt. Hans fru blev uppsagd från sitt arbete i början av året, vilket förvärrade deras situation. Idag har hon ett nytt arbete, och han jobbar även kvällstid för att få ihop ekonomin. Avbetalningen av skulderna har finansierats genom ett lån från hans svärföräldrar.

Fastighetsmäklarinspektionens bedömning

Enligt 4 kap. 4 § fastighetsmäklarlagen (2021:516) ska Fastighetsmäklarinspektionen återkalla registreringen för den fastighetsmäklare som inte längre uppfyller bland annat det krav på redbarhet och övrig lämplighet som uppställs i 2 kap. 8 § samma lag eller som handlar i strid med sina skyldigheter enligt lagen.

Fastighetsmäklarinspektionen får besluta att en återkallelse av registreringen ska gälla omedelbart. Om det kan anses tillräckligt får inspektionen i stället för att återkalla registreringen meddela en varning eller erinran. Är förseelsen ringa får inspektionen avstå från att meddela påföljd.

Av förarbetena i motsvarande äldre bestämmelse (prop. 1994/95:14 s. 66) framgår att prövningen av den personliga lämpligheten tar sikte på en mäklares allmänna hederlighet, pålitlighet och integritet. Redbarheten ska motsvara de krav som bör ställas på en mäklare mot bakgrund av den, i flera avseenden, ansvarfulla förtroendeställning som en mäklare intar i förhållande till både uppdragsgivaren och dennes motpart. Om det finns indikationer på att personen begått en brottslig gärning är det i första hand fällande domar beträffande förmögenhetsbrott, ekonomisk brottslighet och våldsbrott som bör uppmärksammas.

I kravet på redbarhet ligger också ett krav på skötsamhet i ekonomiska angelägenheter. Förutom ekonomiska brott kan en underlåten betalning eller amortering av skulder med ränta eller annan misskötsel av ekonomiska åtaganden ge anledning till tvekan om en persons lämplighet (prop. 1994/95:14 s. 65 ff.).

En fastighetsmäklare har en ansvarsfull förtroendeställning i förhållande till sin uppdragsgivare och dennes motpart. Det är därför av stor vikt att mäklaren är skötsam när det gäller bland annat ekonomiska angelägenheter (se Kammarrätten i Stockholms dom i mål nr 9228–14 från den 30 september 2015 samt RÅ 1999 ref. 24). Kravet på ekonomisk redbarhet existerar för att skydda konsumenter. En fastighetsmäklare får inte ha så dålig ekonomi att hen riskerar att sätta sitt eget intresse framför konsumentens.

NN hade den 29 januari 2024 aktuella skulder hos Kronofogden till ett belopp om totalt 70 520 kronor, varav 39 555 kronor i allmänna mål och 30 965 kronor i enskilda mål. Sedan inspektionens första kontroll av skuldsättningen i oktober 2023 har beloppet minskat med cirka 300 000 kronor.

Mot bakgrund av att skuldsättningen i dagsläget är förhållandevis låg, att mäklaren har vidtagit åtgärder under slutet av 2023 och betalat en stor del av den ursprungliga skulden, bedömer Fastighetsmäklarinspektionen att påföljden kan stanna vid en varning.


Det här är den avidentifierade webbversionen av beslutet. För att ta del av originalbeslutet kan du kontakta FMI:s registrator.