Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Sök beslut

Beslut

Beslutsdatum: 2024-02-08
Diarienummer: 23-2054
FMI:s beslut: Återkallelse av registrering
Inte vunnit laga kraft
Beslutet rör en mäklare

Frågor som prövats i beslutet

Redbarhet och lämplighet

Sammanfattning

Prövning av fastighetsmäklarens redbarhet och lämplighet med anledning av att mäklaren har restförda skulder.

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionen återkallar NN:s registrering som fastighetsmäklare.

Ärendet

Fastighetsmäklarinspektionen genomför en årlig kontroll av samtliga mäklares eventuella skuldsättning samt brottslighet. Genom denna kontroll har det uppmärksammats att fastighetsmäklaren NN har restförda skulder hos Kronofogdemyndigheten. Enligt uppgift från Kronofogdemyndigheten den 26 oktober 2023 hade NN ett skuldsaldo som uppgick till 800 467 kronor. Vid ett utdrag från Creditsafe den 8 november 2023 var skuldsaldot hos Kronofogdemyndigheten 926 530 kronor, varav 2 725 kronor i allmänna mål och 923 805 kronor i enskilda mål.

Fastighetsmäklarinspektionen inhämtade ett nytt utdrag från Creditsafe den 29 januari 2024 och det visade att aktuellt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten är 1 075 938 kronor.

Utifrån kravet på redbarhet och lämplighet för fastighetsmäklare har NN beretts tillfälle att yttra sig angående skuldsättningen.

Fastighetsmäklarens yttrande

Fastighetsmäklaren har i huvudsak uppgett följande.

Han startade sitt företag för lite mer än ett år sedan och fick en bra start då fastighetsmarknaden var relativt god under 2022. Under 2023 har det blivit svårare att genomföra försäljningar och det har inneburit längre ledtider från intag till försäljning. Han har dessutom under tiden dragit på sig för stora kostnader, något han nu måste se över och dra ned på.

Han har utöver mäklarverksamheten ytterligare en inkomstkälla från ett lärarjobb där han nu har löneutmätning. Han har också sålt sitt hus och stora delar av skulden kan betalas genom den försäljningen. Resterande skulder kommer att betalas av genom löneutmätning och betalning när han kan.

Eftersom stora delar av skulden kommer att vara avbetalad inom kort, förhoppningsvis innan nyår, samt då han har löneutmätning, anser han att han gjort sin plikt för att kunna lösa skuldsättningen och att han utifrån det är ekonomiskt redbar. Situationen är ingenting han själv medvetet satt sig själv i och den har inte skadat någon kund.

Fastighetsmäklarinspektionens bedömning

Enligt 4 kap. 4 § fastighetsmäklarlagen (2021:516) ska Fastighetsmäklarinspektionen återkalla registreringen för den fastighetsmäklare som inte längre uppfyller bland annat det krav på redbarhet och övrig lämplighet som uppställs i 2 kap. 8 § samma lag eller som handlar i strid med sina skyldigheter enligt lagen. Fastighetsmäklarinspektionen får besluta att en återkallelse av registreringen ska gälla omedelbart. Om det kan anses tillräckligt får inspektionen i stället för att återkalla registreringen meddela en varning eller erinran. Är förseelsen ringa får inspektionen avstå från att meddela påföljd.

Av förarbetena i motsvarande äldre bestämmelse (prop. 1994/95:14 s. 66) framgår att prövningen av den personliga lämpligheten tar sikte på en mäklares allmänna hederlighet, pålitlighet och integritet. Redbarheten ska motsvara de krav som bör ställas på en mäklare mot bakgrund av den, i flera avseenden, ansvarfulla förtroendeställning som en mäklare intar i förhållande till både uppdragsgivaren och dennes motpart. Om det finns indikationer på att personen begått en brottslig gärning är det i första hand fällande domar beträffande förmögenhetsbrott, ekonomisk brottslighet och våldsbrott som bör uppmärksammas.

I kravet på redbarhet ligger också ett krav på skötsamhet i ekonomiska angelägenheter. Förutom ekonomiska brott kan en underlåten betalning eller amortering av skulder med ränta eller annan misskötsel av ekonomiska åtaganden ge anledning till tvekan om en persons lämplighet (prop. 1994/95:14 s. 65 ff.).

En fastighetsmäklare har en ansvarsfull förtroendeställning i förhållande till sin uppdragsgivare och dennes motpart. Det är därför av stor vikt att mäklaren är skötsam när det gäller bland annat ekonomiska angelägenheter (se Kammarrätten i Stockholms dom i mål nr 9228-14 från den 30 september 2015 samt RÅ 1999 ref. 24). Kravet på ekonomisk redbarhet existerar för att skydda konsumenter. En fastighetsmäklare får inte ha så dålig ekonomi att hen riskerar att sätta sitt eget intresse framför konsumentens.

NN hade den 29 januari 2024 aktuella skulder hos Kronofogden till ett belopp om totalt 1 075 938 kronor, varav 1 408 kronor i allmänna mål och 1 075 530 kronor i enskilda mål. Sedan inspektionens första kontroll av skuldsättningen i oktober 2023 har beloppet ökat med cirka 275 000 kronor.

Fastighetsmäklarinspektionen finner att NN därmed inte uppfyller de krav som ställs på en fastighetsmäklare avseende redbarhet och lämplighet. NN:s registrering som fastighetsmäklare ska därför återkallas (jfr bl.a. inspektionens beslut med dnr 23–0595, 22–2011 och 20–0644).


Det här är den avidentifierade webbversionen av beslutet. För att ta del av originalbeslutet kan du kontakta FMI:s registrator.