Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Sök beslut

Beslut

Beslutsdatum: 2024-02-08
Diarienummer: 23-1868
FMI:s beslut: Ringa förseelse
Laga kraft
Beslutet rör en mäklare

Frågor som prövats i beslutet

Närståendeförvärv

Sammanfattning

Prövning av om fastighetsmäklaren genast har anmält till Fastighetsmäklarinspektionen att en närstående förvärvat en fastighet som mäklaren tidigare haft i uppdrag att förmedla. Förvärvet anmäldes till inspektionen sju arbetsdagar efter det att mäklaren fått kännedom om förvärvet.

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionen avstår från att meddela någon påföljd för den ringa förseelse som NN gjort sig skyldig till.

Ärendet

I en skrivelse till Fastighetsmäklarinspektionen har NN (verksam vid [namn på företaget]/[kedjan]) den 10 oktober 2023 anmält till Fastighetsmäklarinspektionen att en närstående förvärvat en fastighet som hon tidigare haft i uppdrag att förmedla. NN har gett in uppdragsavtalet samt en uppsägning av förmedlingsuppdraget.

På begäran av Fastighetsmäklarinspektionen har NN yttrat sig i ärendet.

Yttrande

Fastighetsmäklaren har i sitt yttrande uppgett i huvudsak följande.

Hon fick vetskap om att överlåtelsehandlingarna undertecknats den 29 september 2023.

Handlingarna

Fastighetsmäklarinspektionen har i detta ärende granskat de ingivna dokumenten enbart som underlag för bedömningen av anmälarens klagomål, så kallad riktad granskning. Dokumentens innehåll i övrigt har alltså inte ingått i granskningen.

I handlingarna har följande uppmärksammats.

Uppdragsavtalet

Uppdragsavtalet mellan NN och uppdragsgivaren ingicks den 29 september 2021.

Uppsägningen av uppdragsavtalet

Uppdragsavtalet har den 28 september 2023 sagts upp skriftligen.

Fastighetsmäklarinspektionens bedömning

Fastighetsmäklarens allmänna omsorgsplikt

Enligt 3 kap 1 § fastighetsmäklarlagen ska en fastighetsmäklare utföra sitt uppdrag omsorgsfullt och i allt iaktta god fastighetsmäklarsed. Mäklaren ska ta till vara både säljarens och köparens intresse. Inom ramen för de krav som god fastighetsmäklarsed ställer ska mäklaren särskilt beakta uppdragsgivarens ekonomiska intressen.

Närståendeförvärvet

Enligt 3 kap. 7 § fastighetsmäklarlagen (2021:516) får en fastighetsmäklare inte förmedla en fastighet till eller från bl.a. en annan fastighetsmäklare som bedriver verksamhet i samma fastighetsmäklarföretag eller i ett fastighetsmäklarföretag som har en nära anknytning till det förstnämnda fastighetsmäklarföretaget. Om någon som är mäklaren närstående förvärvar en fastighet som mäklaren före förvärvet har haft i uppdrag att förmedla, ska mäklaren genast anmäla förvärvet till Fastighetsmäklarinspektionen.

Av förarbetena till bestämmelsen framgår att närståendes förvärv handlar om känsliga situationer som ovillkorligen bör komma till tillsynsmyndighetens kännedom samt att syftet med anmälningsskyldigheten bl.a. är att motverka risker för att förbudet mot självinträde kringgås (prop. 1994/95:14 s. 78). Att anmälan ska ske genast innebär att fastighetsmäklaren bara kan vänta ett par arbetsdagar med att göra en anmälan (prop. 2020/21:119 s. 119).

Kammarrätten i Göteborg har i dom den 28 januari 2022 med mål nr 4762-21 konstaterat att anmälningsskyldigheten inträder fr.o.m. när mäklaren fått vetskap om att överlåtelsehandlingen undertecknats. Kammarrätten ansåg att omständigheterna att den då aktuelle mäklaren avträdde förmedlingsuppdraget omgående efter att han fått vetskap om att hans närstående varit intresserad av att förvärva fastigheten och anmälde förvärvet till inspektionen så snart tillträde skett medförde att den tid om cirka två månader som han dröjde med att anmäla förvärvet framstod som mindre klandervärt. Påföljden bedömdes därför kunna stanna vid en erinran.

När NNs bror visade ett intresse av att förvärva den aktuella fastigheten, som hon den 29 september 2021 fått i uppdrag att förmedla, blev NN skyldig att säga upp avtalet med uppdragsgivaren. Avtalet sades upp av NN den 28 september 2023. NN har därmed inte genomfört en förmedling till en närstående.

Genom att hennes bror förvärvade fastigheten den 29 september 2023 har det uppstått en skyldighet för NN att genast anmäla förvärvet till Fastighetsmäklarinspektionen. Tidsfristen räknas från det att hon fick vetskap om att överlåtelsehandlingarna undertecknats. Hon har uppgett att hon fick vetskap om detta samma dag som överlåtelsehandlingarna undertecknades, den 29 september 2023. NN anmälde förvärvet den 10 oktober 2023. Den tid om sju arbetsdagar inom vilken hon fick vetskap om förvärvet till dess att anmälan gjordes kan inte anses uppfylla kravet på att anmälan ska göras genast. Tidsrymden och omständigheten att förmedlingsuppdraget sagts upp omgående efter det att hennes bror visat intresse av att förvärva fastigheten är att anse som förmildrande och mindre klandervärt. Påföljd ska därmed underlåtas.

Övrigt

Det som i övrigt har kommit fram i ärendet ger inte anledning till någon åtgärd av Fastighetsmäklarinspektionen.


Det här är den avidentifierade webbversionen av beslutet. För att ta del av originalbeslutet kan du kontakta FMI:s registrator.