Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Sök beslut

Beslut

Beslutsdatum: 2021-04-14
Diarienummer: 20-1349
FMI:s beslut: Erinran
Laga kraft
Beslutet rör en mäklare

Frågor som prövats i beslutet

God fastighetsmäklarsed, omsorgsplikt

Sammanfattning

Prövning av om marknadsföringen av en fastighet har skett i enlighet med omsorgsplikten och god fastighetsmäklarsed, när mäklaren i marknadsföringen på internet har publicerat ett tidigare köpekontrakt för fastigheten.

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionen meddelar fastighetsmäklaren NN en erinran.

Ärendet

I en anonym anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen har kritik riktats mot fastighetsmäklaren NN med anledning av hans marknadsföring av en fastighet. Anmälarna har gett in skärmdumpar med marknadsföring från internet.

På begäran av Fastighetsmäklarinspektionen har NN via ombud yttrat sig i ärendet och gett in uppdragsavtalet med bilagor.

Anmälan

Anmälarna har uppgett i huvudsak följande.

De blev intresserade av en fastighet som NN förmedlar. När de letade efter ett besiktningsprotokoll i marknadsföringen på internet upptäckte de att NN hade publicerat ett köpekontrakt med alla personuppgifter synliga. Det är slarvigt gjort av mäklaren att publicera bland annat personnummer, då risken för att få sin identitet kapad är stor. Med tanke på hur mycket personlig information man lämnar till en mäklare bör sådant slarv leda till att man inte får arbeta som mäklare längre.

Handlingarna

Fastighetsmäklarinspektionen har i detta ärende granskat de ingivna dokumenten enbart som underlag för bedömningen av den berörda frågeställningen, en så kallad riktad granskning.

Skärmdumparna från mäklarföretagets webbplats

Av de ingivna skärmdumparna från mäklarföretagets webbplats framgår det att flera dokument har gått att ladda ner avseende den aktuella fastigheten, bland annat en energideklaration, ett besiktningsprotokoll och ett köpekontrakt.

I köpekontraktet anges namn, adress, kontaktuppgifter och personnummer för parterna. Vidare framgår bland annat köpeskillingen, tillträdesdagen samt hur och när köpeskillingen ska erläggas.  

Fastighetsmäklarens yttrande

NN har via ombud yttrat sig i ärendet. Han har i huvudsak uppgett följande.

Han förmedlade den aktuella fastigheten i juni 2020. En praktikant på mäklarkontoret hjälpte honom med att utföra enklare arbetsuppgifter. När praktikanten skannade köpekontraktet för att lagra det i mäklarföretagets datasystem råkade hon fylla i att handlingen skulle publiceras på internet. Vid denna tidpunkt skedde dock inte någon publicering på internet, eftersom fastigheten var såld. Köparen av fastigheten begärde dock en återgång av köpet med en besiktningsklausul som grund, vilket innebar att fastigheten behövde marknadsföras på nytt. Han publicerade därför marknadsföringen på internet sent på kvällen den 10 juli. Under morgonen nästkommande dag upptäckte han att det tidigare köpekontraktet hade publicerats som en bilaga till annonsen. Vid en undersökning av orsaken till den felaktiga publiceringen upptäcktes det misstag som praktikanten tidigare hade gjort. Han tog genast bort köpekontraktet från marknadsföringen, mindre än ett halvt dygn efter det att handlingen av misstag hade publicerats.   

Fastighetsmäklarinspektionens bedömning

Mäklarens allmänna omsorgsplikt

Enligt 8 § fastighetsmäklarlagen ska en fastighetsmäklare utföra sitt uppdrag omsorgsfullt och i allt iaktta god fastighetsmäklarsed. Mäklaren ska ta till vara både säljarens och köparens intresse. Inom ramen för de krav som god fastighetsmäklarsed ställer ska mäklaren särskilt beakta uppdragsgivarens ekonomiska intressen.

Medhjälpares medverkan vid förmedling

Enligt 9 § fastighetsmäklarlagen ska uppdragsavtalet upprättas skriftligt och skrivas under av parterna. Ett uppdragsavtal är ett personligt uppdrag för en fastighetsmäklare.

I förarbetena till 1995 års fastighetsmäklarlag anges att det endast är arbetsuppgifter som inte är centrala för förmedlingsuppdraget som under vissa förutsättningar kan vara acceptabla att överlämna till en medhjälpare. Som en generell förutsättning bör därvid gälla att uppgiften uttryckligen ska delegeras i varje särskilt fall samt att så får ske först sedan mäklaren bedömt att medhjälparen har tillräcklig kompetens för uppgiften. Vidare måste mäklaren alltid ha sådan kontroll över medhjälparens arbete att han eller hon vid behov kan ingripa. En fastighetsmäklare ansvarar således inom ramen för god fastighetsmäklarsed mot både köpare och säljare, oavsett om hon eller han utför allt arbete själv eller om mäklaren väljer att använda sig av en oregistrerad medhjälpare vid utförandet av ett förmedlingsuppdrag (prop. 1994/95:14 s. 43 ff.). Tillkomsten av 2011 års fastighetsmäklarlag har inte medfört någon ändring i den delen.

Av utredningen i ärendet framgår det att NN har varit ansvarig fastighetsmäklare för det aktuella förmedlingsuppdraget. Han har således haft det fulla ansvaret för utförandet av uppdraget, även i de delar där praktikanten har varit behjälplig med att utföra enklare arbetsuppgifter.

Fastighetsmäklarinspektionen har tidigare uttryckt att en mäklare bör vara uppmärksam så att inte uppgifter lämnas till utomstående på ett sätt som kan ge anledning att ifrågasätta honom eller henne i rollen som fastighetsmäklare. Inspektionen uttalade att en mäklare inte bör lämna uppgifter till en utomstående om parterna, villkoren eller liknande som har samband med en överlåtelse (se beslutet 2013-01-23:8 i årsboken för 2013).

I en dom från Förvaltningsrätten fastställdes Fastighetsmäklarinspektionens beslut om att meddela en mäklare en erinran för att ha publicerat en förrättningsakt från Lantmäteriet på internet, som en del av marknadsföringen av en fastighet (se Förvaltningsrätten i Karlstads dom mål nr 1249–19). Domstolen uttalade bland annat att förrättningsakten innehöll ett antal personliga uppgifter, varav ett flertal inte kunde anses fylla något syfte i marknadsföringen och även i övrigt framstod som olämpliga att använda i marknadsföring av det aktuella slaget.

Det kan även konstateras att en fastighetsmäklare är skyldig att följa bestämmelserna i dataskyddsförordningen (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679) vid behandlingen av personuppgifter i verksamheten och att personnummer i Sverige anses vara en extra skyddsvärd uppgift som bör exponeras så lite som möjligt.

Av utredningen i ärendet framgår det att marknadsföringsmaterialet på internet har innehållit uppgifter om säljarens och de tidigare köparnas personliga förhållanden och deras överenskomna villkor för försäljningen. En publicering på internet riktar sig inte enbart till seriöst intresserade spekulanter, utan mottagarkretsen är obegränsad. Fastighetsmäklar-inspektionen bedömer att NN har brustit i sin kontroll av praktikantens utförda arbetsuppgifter och i kontrollen av den marknadsföring som publicerades vid omförsäljningen. Publiceringen av köpekontraktet på internet innebär att han har agerat i strid med sin omsorgsplikt och god fastighetsmäklarsed. Med beaktande av den korta tidsperiod som handlingen har funnits publicerad på internet anser dock Fastighetsmäklarinspektionen att påföljden kan stanna vid en erinran.


Det här är den avidentifierade webbversionen av beslutet. För att ta del av originalbeslutet kan du kontakta FMI:s registrator.