Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Sök beslut

Beslut

Beslutsdatum: 2021-02-03
Diarienummer: 20-0940
FMI:s beslut: Varning
Laga kraft
Beslutet rör en mäklare

Frågor som prövats i beslutet

Förtroende för mäklaren

Sammanfattning

Prövning av om mäklaren har agerat på ett sätt som har varit ägnat att rubba förtroendet för honom som fastighetsmäklare, genom att vid en privat uthyrning av en bostadsrätt publicera annonsen under ”till salu” på mäklarföretagets hemsida.

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionen meddelar NN en varning.

Ärendet

I en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen har kritik riktats mot NN med anledning av hans agerande som mäklare. Anmälaren har även skickat in två skärmbilder.

NN har yttrat sig i ärendet och bland annat skickat in sin kollegas förmedlingsuppdrag, kollegans bekräftelse på uppsägning av förmedlingsuppdraget, kollegans anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen om närståendeförvärv, Fastighetsmäklarinspektionens beslut från den 12 april 2019 i ärende dnr 19-0593 samt överlåtelseavtalet.

Anmälan

Anmälaren har uppgett i huvudsak följande.

NN köpte bostadsrätten någon gång efter den 2 november 2016, när han hade i uppdrag att förmedla den. NN förmedlar nu bostadsrätten till uthyrning under ”till salu” på sin mäklarfirmas hemsida. Anmälaren undrar om det rör sig om uthyrning eller en dold försäljning.

Handlingarna

Av de inskickade handlingarna framgår bland annat följande.

Skärmbild från mäklarföretagets hemsida

Under NN:s ”Aktuella bostäder till salu” återfinns det aktuella objektet. I beskrivningstexten står bland annat angivet ”Uthyres 2 år” samt telefonnumret och e-postadressen som NN använder i tjänsten.

Skärmbild från en bostadssajt

NN anges som ansvarig mäklare för förmedlingen av det aktuella objektet. Objektet togs bort den 2 november 2016.

Mäklarens yttrande

NN har uppgett i huvudsak följande.

Han förmedlade bostadsrätten för en kunds räkning den 28 oktober 2016, med tillträde den 8 januari 2018.

Den 14 januari 2019 erhöll en av hans kollegor uppdraget att förmedla bostadsrätten av en advokat och boutredningsman för dödsboet efter personen som NN förmedlade objektet till under 2016. Någon försäljning kom emellertid inte till stånd. NN och hans fru var intresserade av bostadsrätten och anmälde det till kollegan, som sade upp förmedlingsuppdraget den 14 mars 2019. NN och hans fru köpte bostadsrätten och kollegan anmälde förvärvet till Fastighetsmäklarinspektionen den 11 april 2019. Fastighetsmäklarinspektionen skrev av ärendet den 12 april 2019 utan åtgärd.

Tillträdesdatum var den 2 maj 2019. Bostadsrättsföreningen godkände att NN hyrde ut bostadsrätten i tre år. Den första hyresgästen flyttade i juli 2020, varför NN sökte en ny hyresgäst för ytterligare två år. Han satte då in en bild på mäklarföretagets hemsida med sitt namn på. Bilden låg ute under en tvåveckorsperiod runt den 1 juli 2020, men gav inget napp och togs bort. Sedan den 1 augusti 2020 är lägenheten uthyrd.

Fastighetsmäklarinspektionens bedömning

Mäklarens allmänna omsorgsplikt

Av 8 § fastighetsmäklarlagen (2011:666) framgår bland annat att fastighetsmäklaren ska utföra sitt uppdrag omsorgsfullt och i allt iaktta god fastighetsmäklarsed.

Denna skyldighet har mäklaren inte bara när ett förmedlingsuppdrag utförs, utan även i andra sammanhang när mäklaren uppträder i sin yrkesroll (prop. 1994/95:14 s. 76).

Förbud mot förtroenderubbande verksamhet

Enligt 14 § 1 st. fastighetsmäklarlagen får en fastighetsmäklare inte ägna sig åt verksamhet som är ägnad att rubba förtroendet för hen som mäklare.

Kammarrätten har fastslagit att det är förtroenderubbande för en mäklare att i egna affärer upprätta handlingar som ger intryck av att försäljningen har skett som ett led i mäklarverksamheten (se Kammarrätten i Stockholms dom den 3 juli 2013 i mål 8200-12). Fastighetsmäklarinspektionen har också bedömt att det utgör ett agerande som är ägnat att rubba förtroendet för en fastighetsmäklare när mäklaren i en privat bostadsaffär upprättar handlingar på mäklarföretagets brevpapper, eftersom det genom agerandet kom att se ut som att en förmedling skett genom mäklarföretaget (se Fastighetsmäklarinspektionens beslut i ärendena dnr 19-0584, 2017-0717 och 2014-2134).

I förevarande ärende har NN sökt hyra ut sin bostadsrätt privat. Han publicerade en annons på mäklarföretagets hemsida, under sina ”Aktuella bostäder till salu”, bredvid andra objekt som han förmedlade åt kunder. Han har således använt sig av en av mäklarföretagets marknadsföringskanaler för privata syften. Annonsen var synlig för var och en som besökte hemsidan samt innehöll telefonnumret och e-postadressen som NN använder i tjänsten som fastighetsmäklare. Till detta kommer att NN, genom sin registrering som fastighetsmäklare, får yrkesmässigt förmedla bostäder till uthyrning i enlighet med 1 § fastighetsmäklarlagen.

Vid en samlad bedömning anser Fastighetsmäklarinspektionen att det genom NN:s agerande har kommit att se ut som att den aktuella bostadsrätten hyrdes ut genom förmedling via mäklarföretaget som han är verksam i. Inspektionen menar att NN har agerat på ett sätt som har varit ägnat att rubba förtroendet för honom som fastighetsmäklare. Förseelsen motiverar en varning.

Övrigt

Det som i övrigt har kommit fram i ärendet leder inte till någon åtgärd från Fastighetsmäklarinspektionens sida.


Det här är den avidentifierade webbversionen av beslutet. För att ta del av originalbeslutet kan du kontakta FMI:s registrator.