Nya utbildningskrav för mäklare
Pressmeddelande 2022-03-29.
FMI har färdigställt nya utbildningsföreskrifter för fastighetsmäklare. Med ett extra utbildningsår, kandidatexamen och mer praktik ska Sveriges framtida mäklare rustas för att klara den alltmer komplexa tjänst som förmedlingsuppdraget innebär – vilket i slutändan ger ett bättre konsumentskydd.
De nya föreskrifterna innebär bland annat att mäklarutbildningen blir en treårig kandidatexamen med mer juridik och praktik än dagens utbildningskrav.
– Genom att införa tre års obligatorisk utbildning kommer vi säkerställa att alla nya mäklare får en likvärdig utbildning och nödvändiga kunskaper inom områden som juridik och penningtvättsregler. Mer praktik innebär att mäklarna får en bra introduktion i början av karriären och ökar chansen att de stannar kvar i yrket, säger FMI:s myndighetschef Gunilla Paulsson.
– Vi anser att tre års utbildning är nödvändigt för att ge svenska mäklare de kunskaper som behövs för den viktiga roll de har för konsumenterna. Innehållet i fastighetsmäklartjänsten har blivit betydligt mer komplext än det var när utbildningskraven senast sågs över – vilket var för över tjugo år sedan, säger Gunilla Paulsson.
– Den svenska fastighetsmäklartjänsten är dessutom mycket ovanlig om man ser till andra länders mäklare. Här i Sverige ska mäklarna ta tillvara båda parters intressen och utföra uppgifter som i andra länder sköts av advokater, tillägger hon.
Blandade reaktioner i branschen
Att förlänga utbildningen och införa ett krav på kandidatexamen har mottagits med blandade reaktioner. Utifrån de svar som FMI har mottagit under två remissomgångar har FMI skruvat något på utbildningsupplägget. Efter den andra remissomgången har bland annat företrädare för uppdragsutbildning och delar av branschen fortsatt varit ifrågasättande till nyttan med en längre utbildning medan andra delar av branschen har ställt sig positiv. Alla konsumentföreträdare samt universitet och högskolor ser positivt på mer utbildning.
Gott om tid att slutföra pågående utbildning
De nya föreskrifterna börjar gälla 1 april 2022. Men det är först från och med den 1 januari 2028 som den som ansöker om registrering behöver uppfylla de nya utbildnings- och praktikkraven.
– Lärosätena har därmed gott om tid för att ställa om. Och de mäklarstudenter som utbildar sig i detta nu behöver alltså inte känna någon oro. De har nästan sex år på sig att slutföra sin utbildning och ansöka med dagens utbildningskrav, avslutar Gunilla Paulsson.
De mäklare som redan är registrerade omfattas inte av de nya utbildningskraven.
Frågor
Gunilla Paulsson, myndighetschef på FMI
E-post: gunilla.paulsson@fmi.se
Telefon: 010-490 01 22
Läs mer om de nya föreskrifterna via länken nedan.