Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Pressinformation

Både mäklare och konsumenter upplever lockpris som problem

I en ny marknadsundersökning framgår att hela 73 procent av konsumenterna anser att lockpris skulle vara ett problem vid köpet av en ny bostad. Av mäklarna anger 61 procent att de ser lockpris som ett problem för branschen.
- Att det finns ett missnöje hos konsumenterna kring den här frågan kände vi till, men att även en så stor del av mäklarna ser lockpriser som ett problem för branschen är viktig kunskap för oss, säger Gunilla Paulsson myndighetschef på Fastighetsmäklarinspektionen.

Marknadsundersökningen har genomförts av Mistat på uppdrag av Fastighetsmäklarinspektionen (FMI). I undersökningen fick mäklare och konsumenter svara på frågor om FMI, mäklarbranschen och synen på lockpriser som varit en het fråga i branschen under en lång tid. Genom åren har en rad olika initiativ från branschen testats för att öka transparensen kring prissättningen och motverka användandet av lockpriser, utan att få det önskade genomslaget.

Nu hoppas FMI att resultatet från undersökningen ska få fart på arbetet med den branschöverenskommelse som inleddes under våren. Syftet med överenskommelsen är att nå en bred lösning på frågan om hur prissättningen i samband med fastighetsförmedling ska genomföras och dokumenteras.

- Mäklarna gör redan idag en bedömning av marknadsvärdet, det vi föreslår är att detta ska dokumenteras och presenteras för uppdragsgivaren och i marknadsföringen av objektet, säger Gunilla Paulsson.

Enlig Gunilla finns det flera fördelar med en branschöverenskommelse jämfört med andra åtgärder som att förändra lagstiftningen eller ta fram ett allmänt råd. Hon menar även att resultatet från undersökningen och det rådande marknadsläget innebär att nu är en bra tid att genomföra en förändring. Att branschen själv vidtar åtgärder för att öka förtroendet för mäklarnas värdering av objekt ser hon också som något positivt.  

- En branschöverenskommelse har den fördelen att den omedelbart anses som god sed, det vill säga hela marknaden förväntas göra på samma sätt. Det innebär också att bransch och tillsynsmyndighet kan gå ut och informera om innehållet tillsammans. Då skulle vi kunna uppnå en förändring snabbt och effektivt, avslutar Gunilla.

Mer information

Tidigare pressmeddelande om branschöverenskommelse

Beskrivning av lockpris på fmi.se

Frågor utifrån detta pressmeddelande

Gunilla Paulsson, myndighetschef på FMI
E-post: gunilla.paulsson@fmi.se
Telefon: 010-490 01 22

Gunilla Paulsson, FMI

Gunilla Paulsson, FMI

Senast uppdaterad 2022-10-11

Du håller på att bli utloggad...

Du blir utloggad från mina sidor om {timer}.

Vill du fortsätta att vara inloggad?

Du har blivit utloggad

Du har blivit utloggad från mina sidor.

Logga in på nytt