Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

2020

FMI stärker upp – förbereder för företagslag

Även mäklarföretagen kommer att omfattas av krav på registrering och sättas under FMI:s tillsyn. Det är kärnan i ett förslag till ny fastighetsmäklarlag som just nu bereds på justitiedepartementet.

– Förslaget kommer från utredningen "utökad tillsyn över fastighetsmäklarbranschen" som publicerades i augusti 2018. Nu har lagstiftningsarbetet börjat och om det löper på som det ska så kan den nya lagen komma att träda i kraft 1 juli 2021, säger Malin Fors, verksjurist på FMI.

Innan dess behöver både FMI och mäklarföretagen förbereda sig på hur lagen ska tillämpas och efterlevas. FMI har startat upp två projekt – ett för juridik och praktisk tillämpning och ett för IT-tjänster och information.

– Vi behöver till exempel bygga ett företagsregister, motsvarande det mäklarregister som finns idag, och förhoppningsvis kan vi även erbjuda e-tjänster för registrering av både företag och de enskilda mäklarna framöver, säger Malin Fors.

Rekryterar fler medarbetare

För att kunna förbereda och arbeta med företagslagstiftningen rekryterar FMI nu flera nya medarbetare som ska förstärka myndigheten från och med i höst.

– Det finns många frågor som vi behöver utreda innan lagen träder i kraft. När vårt arbete sätter fart på allvar i höst kommer vi att informera kontinuerligt om det vi kommer fram till i projekten, säger Malin Fors.

FMI:s verksjurist står med en bärbar dator vid ett ståbord.

Malin Fors är verksjurist på FMI. Hon leder ett projekt med fokus på hur myndigheten ska tillämpa den nya lagen och tillhörande juridiska frågor.

Senast uppdaterad 2020-06-15