Frågor och svar
Här finns svar på de frågor som ofta ställs till oss.
Din sökning inom "Köparens undersökningsplikt" gav 5 träffar
-
Räcker det att säljaren besiktar bostaden?
Kategori: Köparens undersökningsplikt
För köparen finns det fördelar med att själv anlita en besiktningsman. Förutom att vara med på själva besiktningen kan köparen fråga besiktningsmannen om eventuella fel som skrivits upp i protokollet. Det är också lättare att ställa krav på besiktningsmannen om något har missats som borde ha upptäckts vid undersökningen.
-
Har jag uppfyllt undersökningsplikten om jag anlitar en besiktningsman som besiktar bostaden?
Kategori: Köparens undersökningsplikt
En besiktning är en byggteknisk undersökning av ett hus eller en bostadsrätt. Köparens undersökningsplikt omfattar mer än den byggtekniska undersökningen. I besiktningen undersöks normalt inte installationer som el, värme, vatten, sanitet, vitvaror, ventilation, eldstad och skorsten. I besiktningen ingår inte heller tomten eller andra byggnader på den. Vid besiktning av en bostadsrätt ingår inte det hus som bostadsrättsföreningen äger. För mätning av radon, buller och vattenkvalitet med mera krävs andra typer av kontroller. Energideklarationen är också en särskild tjänst.
-
Vad är ett dolt fel?
Kategori: Köparens undersökningsplikt
Det är ett fel som fanns vid köpet av bostaden som köparen inte kunde ha upptäckt genom en noggrann undersökning. Köparen ska inte heller ha haft anledning att förvänta sig ett sådant fel utifrån bostadens egenskaper, som ålder, skick och konstruktion.
-
Undersöker mäklaren bostaden?
Kategori: Köparens undersökningsplikt
Nej, mäklaren är inte skyldig att besikta bostaden eller undersöka den noggrant. Men när mäklaren eller någon som mäklaren har anlitat besöker bostaden görs en ytlig undersökning för att kunna bilda sig en uppfattning om bostaden och för att bedöma vad den kan vara värd.
-
Vad är frågelistan till för?
Kategori: Köparens undersökningsplikt
Mäklare använder sig ofta av en så kallad frågelista där säljaren ska fylla i information om vad hen känner till om sin bostad. Det kan handla om bygglov, reparationer och liknande. Mäklaren ska uppmärksamma säljaren på att hen kan bli ansvarig för de uppgifter som lämnas i samband med försäljningen. Det är viktigt att känna till att uppgifter som säljaren lämnar om iakttagelser och erfarenheter kan ge köparen anledning att undersöka bostaden mer grundligt, köparen får en så kallad utökad undersökningsplikt.
Hittade du inte svaret på din fråga?
Då vill vi tipsa om att det även finns information här: