Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Sök beslut

Beslut

Beslutsdatum: 2021-03-10
Diarienummer: 21-0188
FMI:s beslut: Varning
Resultat efter överklagan: Erinran
Laga kraft
Beslutet rör en mäklare

Frågor som prövats i beslutet

Närståendeförvärv

Överklagande

Förvaltningsrätten avslog överklagandet i dom den 29 juni 2021 [mål nr 1861-21]. Förvaltningsrättens dom överklagades till kammarrätten som i dom den 28 januari 2022 [mål nr 4762-21] ändrade underinstansernas avgörande på så sätt att påföljden bestämdes till en erinran.

Sammanfattning

Prövning av om fastighetsmäklaren genast har anmält till Fastighetsmäklarinspektionen att en närstående har förvärvat en fastighet som mäklaren tidigare hade haft i uppdrag att förmedla.

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionen meddelar NN en varning.

Ärendet

Fastighetsmäklaren NN har den 2 februari 2021 anmält till Fastighetsmäklarinspektionen att hans bror förvärvat en fastighet som han tidigare haft i uppdrag att förmedla.

NN har uppgett följande i sin anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen.

Inför sin anmälan besökte han Fastighetsmäklarinspektionens hemsida för att förbereda de efterfrågade handlingarna till efter det att hans bror tillträtt fastigheten. Han noterade att det av hemsidan framgår att mäklaren genast måste anmäla till Fastighetsmäklarinspektionen om någon närstående till mäklaren ”köper en bostad”, vilket han istället tolkar som datumet för köpekontraktet. Han var övertygad om att tillträdesdagen var utgångspunkten för anmälan och ifrågasätter om det inte är först på tillträdesdagen som köpet är klart. Han har åtskilliga gånger varit i kontakt med juristerna på huvudkontoret för den mäklarbyrå där han är verksam för att inte göra fel gällande närståendeförvärv.

Han har vidare uppgett att han ingick det aktuella förmedlingsuppdraget den 17 augusti 2020. Han sade upp uppdraget muntligen per telefon den 11 november 2020 och skriftligen via mail den 12 november 2020. Säljaren undertecknade uppsägningen den 17 november 2020. Den 18 november kontaktade den nya mäklaren hans bror och den 25 november 2020 hade båda parter skrivit under köpekontraktet med tilltänkt tillträdesdag den 1 februari.

NN har gett in uppdragsavtalet och en skriftlig uppsägning av uppdragsavtalet med tillhörande utdrag av ett mail.

Handlingarna

Fastighetsmäklarinspektionen har i detta ärende granskat de ingivna dokumenten enbart som underlag för anmälarens kritik i ärendet, så kallad riktad granskning.

Uppdragsavtalet

Uppdragsavtalet ingicks den 17 augusti 2020.

Utdrag av ett mail tillhörande uppsägningen av uppdragsavtalet

Av ett mail den 12 november 2020 från mäklaren till uppdragsgivaren framgår följande.

[…] Här kommer en skriftlig uppsägning av förmedlingsuppdraget. Jag sade ju upp det muntligen till dej i samband med att jag berättade att min bror var spekulant igår. Rent formellt har vi då inte längre något förmedlingsuppdrag eftersom en närstående till mej har anmält intresse att köpa och då får jag inte längre enligt svensk lag förmedla fastigheten. Jag återkommer senare under dagen […]

Mailet är signerat av uppdragsgivaren och daterat den 17 november 2020.

Uppsägningen av uppdragsavtalet

Enligt den skriftliga uppsägningen, daterat den 12 november 2020, bekräftar mäklaren att förmedlingsuppdraget har upphört samma dag samt har informerat om vad som gäller för provision för en eventuell förmedling till anvisad spekulant. Till uppsägningen har bifogats spekulantlista, journal och anbudsförteckning. Uppsägningen är signerad av uppdragsgivaren och daterad den 17 november 2020.

Fastighetsmäklarinspektionens bedömning

Närståendeförvärvet

Av 12 § fastighetsmäklarlagen framgår det att en fastighetsmäklare inte får förmedla en fastighet till eller från bland annat sitt syskon. Om någon som är mäklaren närstående förvärvar en fastighet som mäklaren före förvärvet har haft i uppdrag att förmedla, ska mäklaren genast anmäla förvärvet till Fastighetsmäklarinspektionen.

Av utredningen i ärendet har det framkommit att NNs bror visade intresse av att förvärva det objekt som han hade i uppdrag att förmedla. Med anledning av att hans bror är att anse som närstående har NN således haft en skyldighet att säga upp uppdragsavtalet, vilket han också gjorde den 11 november 2020 per telefon och skriftligen den 12 november 2020. Säljaren undertecknade uppsägningen den 17 november. Någon förmedling till en närstående har således inte ägt rum.

Genom att den närstående, den 25 november 2020, sedermera förvärvade den fastighet som NN tidigare haft i uppdrag att förmedla har det uppstått en skyldighet för honom att genast anmäla förvärvet till Fastighetsmäklarinspektionen. I tidigare beslut har inspektionen meddelat fastighetsmäklare en varning där mäklaren dröjt för länge med att anmäla närståendeförvärvet (se bland annat beslut den 26 augusti 2020 Dnr 20-0707). Vid bedömningen av om en anmälan har skett genast har Fastighetsmäklarinspektionen ansett att tidsfristen för anmälan ska räknas från det att köpet av fastigheten skedde, det vill säga när köpekontraktet är daterat, och inte från det att tillträdet ägde rum (se beslut den 17 januari 2018 Dnr 2018-0069). När NN anmälde förvärvet till inspektionen den 2 februari 2021 hade det gått nästan två och en halv månad sedan hans bror förvärvade fastigheten. Eftersom en anmälan ska ske genast anser Fastighetsmäklarinspektionen att NN har dröjt för länge med att anmäla närståendeförvärvet. Förseelsen motiverar en varning.


Det här är den avidentifierade webbversionen av beslutet. För att ta del av originalbeslutet kan du kontakta FMI:s registrator.