Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Sök beslut

Beslut

Beslutsdatum: 2021-05-12
Diarienummer: 20-1222
FMI:s beslut: Varning
Laga kraft
Beslutet rör en mäklare

Frågor som prövats i beslutet

Redbarhet och lämplighet

Sammanfattning

Prövning av fastighetsmäklarens redbarhet och lämplighet med anledning av en brottmålsdom.

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionen meddelar NN en varning.

Ärendet

Fastighetsmäklarinspektionen har uppmärksammat att NN i maj 2020 dömts av tingsrätten i Stockholm för häleri enligt 9 kap 6 § 1 st 1 p brottsbalken. Med anledning av domen har Fastighetsmäklarinspektionen inlett ett tillsynsärende.

NN har förelagts att yttra sig över domen, vilket han gjort genom ombud.

Handlingarna

Brottmålsdomen

Enligt dom från Stockholms tingsrätt den 25 maj 2020 har NN dömts för häleri till villkorlig dom och 60 dagsböter. Av domen framgår det att brottet begicks den 14 februari 2019 och avsåg en vara till ett värde av i vart fall 36 000 kronor. Av domen framgår det även att NN agerat med uppsåt.

I domen konstateras det att han är straffad sedan tidigare men att detta inte påverkar valet av påföljd. Tingsrätten uppger att det saknas skäl att tro att han kommer fortsätta göra sig skyldig till brott.

Fastighetsmäklarens yttrande

NN har via ombud i huvudsak uppgett följande.

Enligt fastighetsmäklarlagens förarbeten ska Fastighetsmäklarinspektionen vid en redbarhetsprövning främst uppmärksamma förmögenhetsbrott, ekonomisk brottslighet och våldsbrottslighet. Hänsyn ska också ta till hur långt tillbaka i tiden som brottsligheten ligger samt brottets art och straffvärde. Gällande redbarhet och återkallelse av en registrering krävs, enligt förarbetena till fastighetsmäklarlagen, ett väsentligt åsidosättande av god fastighetsmäklarsed. Möjligheten till avregistrering ska användas mer restriktivt än när det är fråga om att avslå en ansökan om registrering.

Den aktuella brottsligheten ligger mer än två år tillbaka i tiden. Han har varit registrerad fastighetsmäklare sedan den 23 augusti 2017 och skött sig utan anmärkning.

Brottet har inget med hans verksamhet som fastighetsmäklare att göra och straffvärdet ansågs ligga på 60 dagsböter, vilket är i paritet med ringa stöld till ett värde från 301 – 400 kronor.

Fastighetsmäklarinspektionens bedömning

Enligt 29 § fastighetsmäklarlagen (2011:666) ska Fastighetsmäklarinspektionen återkalla registreringen för den som inte längre uppfyller det i 6 § angivna kravet på redbarhet och övrig lämplighet som fastighetsmäklare. Om det kan anses tillräckligt, får inspektionen i stället meddela en varning eller erinran. Om förseelsen är ringa får inspektionen underlåta att meddela någon påföljd.

Av förarbetena till 29 § (prop. 1994/95:14 s. 66 och prop. 2010/11:15 s. 65 f) framgår att prövningen av den personliga lämpligheten inte tar sikte på personens fallenhet för mäklaryrket. Istället handlar det om att personens allmänna hederlighet, pålitlighet och integritet ska motsvara de krav som bör ställas på en mäklare mot bakgrund av den i flera avseenden ansvarsfulla förtroendeställning som en mäklare intar i förhållande till både uppdragsgivaren och dennes motpart. Om det finns indikationer på att personen begått en brottslig gärning är det i första hand fällande domar beträffande förmögenhetsbrott, ekonomisk brottslighet och våldsbrott som bör uppmärksammas. Omständigheter av detta slag bör, enligt lagstiftaren inte ses isolerade. I bedömningen får också vägas in andra faktorer, såsom hur länge mäklaren har varit yrkesverksam och hur mäklaren har skött sina uppdrag under tiden. Vid prövningen bör exempelvis beaktas hur långt tillbaka i tiden brottsligheten ligger, brottets art och svårighet, om det är fråga om ett enstaka brott eller flera och om det har förekommit upprepade lagföringar.

Vidare framhålls det särskilt i förarbetena (prop. 1994/95:14 s. 69) att syftet med lämplighetsbedömningen ska vara att, med omsorg om mäklarnas uppdragsgivare och deras motparter, verka för en god standard inom mäklarkåren och att hänsynen till mäklarens personliga intresse i saken inte får tillmätas så stor betydelse att det övergripande målet sätts åt sidan.

NN har dömts för häleri som är ett förmögenhetsbrott. Det framgår att gärningen begåtts med uppsåt. Fastighetsmäklarinspektionen anser att brottsligheten är av en sådan art att hans redbarhet och lämplighet som fastighetsmäklare kan ifrågasättas. Av utredning i ärendet framgår det att det rör sig om ett brott som begåtts vid endast ett tillfälle och att den aktuella förseelsen ligger cirka 2 år och 3 månader tillbaka i tiden. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter. NN har inte blivit tilldelad någon påföljd av Fastighetsmäklarinspektionen tidigare. Mot denna bakgrund bedömer Fastighetsmäklarinspektionen att en återkallelse av NNs registrering inte är påkallad, utan att det är tillräckligt att han meddelas en varning.


Det här är den avidentifierade webbversionen av beslutet. För att ta del av originalbeslutet kan du kontakta FMI:s registrator.