Lockpris
Med lockpris menas att mäklaren använder en felaktig prissättning för att öka intresset för en bostad. Mäklaren sätter medvetet ett pris som är lägre än bostadens värde eller det pris som säljaren är beredd att sälja för.
Om priset bedöms som ett lockpris innebär det att mäklaren bryter mot lagen. Enbart förhållandet att försäljningspriset är högre än utgångspriset betyder däremot inte att det handlar om ett lockpris.
Det ingår i mäklarens uppgifter att bedöma vad bostaden är värd och marknadsföra den. Det är viktigt att mäklaren anger korrekta uppgifter i marknadsföringen. Att medvetet ange ett allt för lågt pris för bostaden är förbjudet.
Vad är ett lockpris?
-
Med lockpris menas att mäklaren anger ett felaktigt pris.
-
Bara för att försäljningspriset är högre än utgångspriset behöver det inte innebära att mäklaren har använt sig av ett lockpris. Det måste avgöras från fall till fall.
-
Det är säljaren som bestämmer vem som ska få köpa bostaden och till vilket pris.
-
Säljaren måste inte sälja till det pris som har angetts i marknadsföringen utan har rätt att ändra sig.
FMI får många anmälningar som handlar om att mäklare använder lockpriser. Med lockpris menas att en bostad marknadsförs till ett felaktigt pris. Det gäller när:
- Priset skiljer sig allt för mycket från det mest sannolika försäljningspriset.
- Priset är "väsentligt lägre", alltså mycket lägre, än vad säljaren är beredd att sälja för.
Ibland kan det dock finnas en rimlig förklaring till varför det marknadsförda priset avviker från det slutliga försäljningspriset.
Det finns inte reglerat i lag hur stor skillnaden måste vara. Domstolens beslut får ge vägledning. Domstolen har konstaterat att en skillnad mellan utgångspriset och det bedömda värdet på tio procent inte är tillräckligt stor. Hur mycket större skillnaden måste vara är inte klarlagt.
Anledningen till att lockpris används i marknadsföringen kan exempelvis vara att locka många spekulanter till visning och budgivning. Det är viktigt att känna till att det är säljaren som bestämmer vem som ska få köpa bostaden och till vilket pris. Säljaren är inte bunden att sälja till det pris som har angetts i marknadsföringen utan har rätt att ändra sig under vägen.
Vanliga frågor om lockpris
-
Jag var på en visning av en bostadsrätt som hade utgångspriset 1 000 000 kronor. Den såldes till slut för 1 250 000 kronor (25 procent över utgångspriset). Är inte detta ett solklart fall av lockpris?
Enbart det förhållandet att försäljningspriset är högre än utgångspriset är inte tillräckligt för att avgöra om mäklaren har använt sig av ett så kallat lockpris. Det måste avgöras från fall till fall. Om priset skiljer sig tillräckligt mycket från det mest sannolika försäljningspriset, eller om det är tillräckligt mycket lägre än vad säljaren är beredd att sälja för och mäklaren inte har någon rimlig förklaring kan det vara frågan om ett lockpris.
-
Varför använder mäklare lockpris?
En anledning till att lockpris används kan vara att skapa ett stort intresse för en bostad och locka många spekulanter till visning och budgivning.
-
Om det inte är fråga om ett lockpris hur kan det då komma sig att slutpriset blev mycket högre än utgångspriset?
Flera osäkerhetsmoment påverkar möjligheten att bedöma en bostads marknadsvärde. Priset bestäms ofta i ett samspel mellan budgivare och mellan budgivare och säljare.