Sidoverksamhet
Det är inte ovanligt att mäklare ägnar sig åt sidoverksamhet. Det kan handla om att förmedla kontakt mellan å ena sidan säljare/köpare av en bostad och å andra sidan ett företag som erbjuder bostadslån, hemförsäkringar, städ- eller flyttjänster.
I vissa fall är sådan verksamhet förbjuden och i andra fall kan den vara tillåten. Det beror delvis på hur verksamheten bedrivs.
Förtroenderubbande verksamhet
Eventuell sidoverksamhet får inte påverka hur mäklaren uppfyller skyldigheterna i förmedlingsuppdraget. Den får inte heller minska förtroendet för hen i rollen som opartisk. Det finns därför ett förbud för mäklare att syssla med så kallad förtroenderubbande verksamhet. Det spelar ingen roll om förtroendet faktiskt påverkas – det som är avgörande är om verksamheten typiskt sett kan minska förtroendet för mäklaren.
Gäller inte all sidoverksamhet
Förbudet gäller däremot inte all typ av sidoverksamhet. Det finns verksamhet som i och för sig skulle kunna påverka förtroendet för mäklaren men som kan vara tillåten om ersättningen är mycket liten.
Enbart omständigheten att mäklaren får betalt för annan verksamhet än förmedling av bostäder gör inte att verksamheten bedöms som förtroenderubbande, så länge ersättningen är tillräckligt låg. Det finns inte någon exakt gräns för hur hög ersättningen får vara. Det får bedömas i varje fall. Det viktiga är att ersättningen är så pass låg att den inte ger något motiv till att ta orättvis hänsyn i uppdraget.
Lagstiftaren har resonerat kring att en ersättning på några tusen kronor måste anses ha betydelse. Med ersättning menas inte bara kontant ersättning utan det gäller även rabatter och andra förmånliga villkor. Det gäller inte heller bara direkt ersättning utan även indirekt ersättning som betalas till mäklarföretaget och som mäklaren på ett eller annat sätt får del av.
En mäklare måste inte heller få ersättning för en verksamhet för att det ska kunna anses som förtroenderubbande. Den kan anses vara det enbart utifrån arten och omfattningen.
Tre slags sidoverksamhet
Sidoverksamhet kan delas in i tre grupper:
-
Sidoverksamhet som alltid är förtroenderubbande oavsett ersättning.
-
Sidoverksamhet som bara anses förtroenderubbande om mäklaren får mer än obetydlig ersättning.
-
Sidoverksamhet som inte anses förtroenderubbande oavsett ersättning.
Mäklaren måste informera
Det kan vara viktigt för den som funderar på att anlita en mäklare att få veta om hen eller mäklarföretaget sysslar med sidoverksamhet eller inte. Därför ska mäklaren tydligt informera om verksamheten, om eventuell uppdragsgivare och om vilken ersättning hen får för den redan innan uppdragsavtalet skrivs under.
Spekulanterna ska få informationen när bostaden börjar marknadsföras. Till en konsument ska informationen lämnas skriftligt.
Några exempel
Exempel på verksamhet som typiskt sett är förtroenderubbande och förbjuden är att:
-
En mäklare förmedlar en lägenhet i en bostadsrättsförening som hen själv är medlem i.
-
En mäklare är agent för en hustillverkare samtidigt som hen har i uppdrag att förmedla obebyggda tomter.
-
En mäklare förmedlar bolån och ersättningen gör att mäklarens opartiskhet kan ifrågasättas. Exempelvis skulle ersättningen kunna påverka hur mäklaren redovisar spekulanter till uppdragsgivaren i förmedlingsuppdraget.
-
En mäklare är anställd av ett byggföretag.
- En mäklare upprättar en skogsbruksplan för samma fastighet som mäklaren ska förmedla.
Vanliga frågor om sidoverksamhet
-
En mäklare som jag funderar på att anlita är anställd av ett mäklarföretag som ägs av en bank. Är det förtroenderubbande verksamhet?
Enbart förhållandet att företaget ägs av en bank anses inte föra med sig att verksamheten är förtroenderubbande. Om mäklaren däremot sysslar med sidoverksamhet kopplad till ägarföretaget och det påverkar hur hen uppfyller skyldigheterna i förmedlingsuppdraget kan det handla om förtroenderubbande verksamhet.
-
Jag jobbar som mäklare och ett av mina största fritidsintressen är träning. Jag vill utbilda mig och jobba extra som träningsinstruktör. Skulle det kunna vara förtroenderubbande verksamhet? Spelar det någon roll om jag får betalt?
Det klassas inte som förtroenderubbande verksamhet eftersom det inte finns någon risk för att du påverkas att ta hänsyn till andra intressen än säljare och köpare i förmedlingsuppdraget. Det bedöms inte påverka din opartiskhet som mäklare oavsett om du får ersättning för verksamheten eller inte.
-
Omfattas jag som mäklare av lagen om försäkringsdistribution?
På Finansinspektionens webbplats kan du ta reda på om och på vilket sätt du i så fall omfattas av lagen om försäkringsdistribution.
-
Mäklaren föreslår att jag ska teckna en försäkring i samband med förmedlingen – får hen göra det?
Det beror på. Får mäklaren bara en mycket liten ersättning eller motsvarande för att göra det anses det inte finnas någon risk för att mäklaren sätter sina egna intressen framför dina. Mäklaren ska också informera säljare och spekulanter skriftligt om verksamheten och om den ersättning som hen får från den på ett tydligt sätt.