Provision
Det finns ingen fastställd nivå för ersättningen till en mäklare. Säljaren och mäklaren behöver komma överens om vilka villkor som ska gälla för betalningen till mäklaren.
Det vanligaste är att en mäklare får provision. Det blir då en förhandlingsfråga hur många procent av försäljningspriset som mäklaren ska få i ersättning när bostaden har sålts.
Provisionen
En mäklare får oftast betalt när bostaden överlåts genom att hen får en viss procent av försäljningspriset. Detta kallas provision. Hur många procent av försäljningspriset som mäklaren ska få behöver mäklaren och säljaren komma överens om i förväg. De kan också komma överens om att ersättningen ska beräknas på något annat sätt. Det bör stå i uppdragsavtalet vad som gäller för betalningen till mäklaren.
Innan uppdragsavtalet skrivs under ska mäklaren tydligt förklara villkoren. Mäklaren ska informera om förutsättningarna för att mäklaren ska ha rätt till ersättning, hur ersättningen ska beräknas och när ersättningen ska betalas.
Prisuppgifter ska anges inklusive moms när säljaren är en konsument.
När ett uppdragsavtal avslutas utan att bostaden har sålts ska mäklaren informera säljaren om att hen kan ha rätt till ersättning om bostaden säljs vid ett senare tillfälle. Mäklaren bör lämna en lista med spekulanter (spekulantlista) till säljaren. Detta för att säljaren ska veta vilka personer som mäklaren har varit i kontakt med angående bostaden.
Om en mäklare har misskött förmedlingsuppdraget kan hens rätt att få betalt påverkas. Ersättningen kan då minskas så att uppdragsgivaren behöver betala mindre än vad hen och mäklaren tidigare har kommit överens om. Tvister om provision prövas av Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN).
Tidpunkten för när bostaden byter ägare påverkar rätten till provision
Om inte bostaden säljs har mäklaren inte rätt till provision. Det förekommer att mäklaren kan ha rätt till annan ersättning (till exempel för vissa utlägg). Detta ska i så fall stå i uppdragsavtalet eller i någon annan skriftlig överenskommelse.
Om en bostad säljs när mäklaren har ensamrätt att förmedla den har mäklaren i princip alltid rätt till ersättning. Hur försäljningen har gått till saknar betydelse.
Om en bostad säljs när mäklaren inte har ensamrätt har hen rätt till ersättning om försäljningen har skett genom mäklarens förmedling. Detta gäller även om uppdragsavtalet har sagts upp och försäljningen sker efter det att förmedlingsuppdraget har avslutats. Det krävs att mäklaren har förmedlat kontakten till köparen (anvisat köparen). Det måste också finnas ett orsakssamband mellan mäklarens arbete och försäljningen.
Har mäklaren rätt till ersättning...
- Om bostaden överlåts under ensamrättstiden?
Ja. -
Om bostaden överlåts under uppdragstid utan ensamrätt?
Om överlåtelsen beror på mäklarens förmedling har mäklaren rätt till ersättning. -
Om bostaden överlåts efter uppdragstiden?
Om överlåtelsen beror på mäklarens förmedling har mäklaren rätt till ersättning.
Tidpunkt för betalning
Om det inte står i uppdragsavtalet när säljaren ska betala till mäklaren så måste mäklaren begära att få betalt för att säljaren ska bli skyldig att betala.
Mäklaren har inte rätt att få provision innan alla villkor för försäljningen är uppfyllda. Det kan till exempel finnas villkor om besiktning eller att köparen ska bli medlem i bostadsrättsföreningen för att köpet ska bli bindande. Sådana villkor måste alltså vara uppfyllda innan mäklaren har rätt att få provision.
Ersättning vid hyresförmedling
Hyresförmedling innebär att förmedla rätten att hyra en bostad. Den som förmedlar hyresrätter kallas hyresförmedlare. En person som endast förmedlar hyra av fritidsbostäder behöver inte vara registrerad som hyresförmedlare. Vid sådan förmedling finns det inte heller någon begränsning när det gäller vilka avgifter som får tas ut.
Vid förmedling av bostäder som hyrs ut för andra syften än fritidsändamål finns det särskilda regler om ersättningen. Det finns ett tak för hur stor avgift en hyresförmedlare får ta ut från den som vill hyra en bostad. Avgiften får vara högst 3000 kr för en lägenhet och högst 1000 kr för ett rum. Hyresförmedlaren får dessutom bara ta ut avgiften om ett hyresavtal tecknas.
För kommunal hyresförmedling gäller andra regler som bland annat gör det möjligt för kommunerna att besluta om en avgift för att stå i bostadskö.
Vanliga frågor om provision
-
Jag anlitade en mäklare för att sälja mitt hus men sen hörde min brorsdotter av sig och köpte huset av mig. Mäklaren vill ha betalt trots att hen inte alls hjälpt till med försäljningen. Det kan väl inte vara rätt?
Det beror på när försäljningen skedde. Om mäklaren hade ensamrätt enligt uppdragsavtalet och du sålde huset till din brorsdotter under ensamrättstiden så har mäklaren rätt till ersättning oavsett om hen hjälpte till med försäljningen eller inte. Om mäklaren inte hade ensamrätt när försäljningen skedde har mäklaren bara rätt till ersättning om försäljningen skedde genom hens förmedling.
-
Min förra mäklare lyckades inte sälja min bostad. Jag sade därför upp uppdragsavtalet. Jag tänker nu anlita en ny mäklare. Är det något särskilt jag behöver tänka på? Jag vill inte riskera att få betala dubbla provisioner.
Även om du har sagt upp uppdragsavtalet kan din tidigare mäklare ha rätt till provision. Det är därför viktigt att du är tydlig mot den nya mäklaren. Du behöver berätta att en annan mäklare har haft förmedlingsuppdraget tidigare. Kanske kan mäklarna då komma överens. Om det skulle bli en tvist om rätten till provision så kan den prövas av Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) eller av allmän domstol.