Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Sök beslut

Beslut

Beslutsdatum: 2024-02-08
Diarienummer: 23-2073
FMI:s beslut: Varning
Laga kraft
Beslutet rör en mäklare

Frågor som prövats i beslutet

Redbarhet och lämplighet

Sammanfattning

Prövning av fastighetsmäklarens redbarhet och lämplighet med anledning av en brottmålsdom och att mäklaren har restförda skulder.

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionen meddelar fastighetsmäklaren NN en varning.

Ärendet

Vid de kontroller som görs av Fastighetsmäklarinspektionen har det uppmärksammats att fastighetsmäklaren NN under år 2023 dömts för bidragsbrott. Domen har vunnit laga kraft. Det har även uppmärksammats att NN haft restförda skulder hos Kronofogdemyndigheten.

På begäran av Fastighetsmäklarinspektionen har NN yttrat sig i ärendet.

Fastighetsmäklarens yttrande

Fastighetsmäklaren har uppgett i huvudsak följande.

Hon har varit sjukskriven en längre period på grund av sorg och stress i samband med sin mammas sjukdom och bortgång. Vid tiden för ansökan om bostadsbidrag hos Försäkringskassan var hon relativt ny som fastighetsmäklare och det var svårt att uppskatta de kommande årens inkomst. Hon uppskattade sin inkomst med bland annat underlag från mäklarutbildningen med en snittlön för en nyutbildad mäklare. Därtill fick hon inte så mycket introduktion eller hjälp från sin nya arbetsgivare, vilket gjorde att hon inte hade så hög tro på en försörjningsbar inkomst. I samband med detta kom coronapandemin vilket ökade försäljningstrycket och gjorde att hon började sälja. Då jobb och privatliv tog upp mycket tid hade hon inte en tanke på att hon var tvungen att ändra sin årsinkomst hos Försäkringskassan. Osäkerheten kring pandemin och hur länge marknaden skulle hålla i sig gjorde att hon, med facit i hand, anmälde en för låg inkomst även det andra året.

Hon skötte sitt jobb utan anmärkning och hade både nöjda och återkommande kunder. På grund av omständigheter som inträffade inom familjen orkade hon inte längre lägga ner lika mycket tid på arbetet som tidigare vilket gjorde att lönen blev lägre och hon drog på sig skulder. Hon hade vid den tiden ingen energi att lösa privatekonomin. I samband med sin mammas bortgång blev hon sjukskriven. Efter sommaren började hon arbeta halvtid och har försökt försörja familjen på en halv sjukskrivning. Det var svårt att komma tillbaka efter en längre tids sjukskrivning då det saknades objekt att sälja och hon fick ingen hjälp tillbaka av sin arbetsgivare. På grund av att hennes inkomst var så låg vid den här tiden hade hon inte möjlighet att lösa sin skuld hos Kronofogdemyndigheten.

Idag har hon bytt arbetsgivare och löst sina skulder. Hon känner sig redo att börja arbeta 100 % igen.

Hon anser att hon är redbar och ansvarsfull, både privat och i sitt arbete. Hon är uppskattad av sina kunder och är inte dömd sedan tidigare. Hon gjorde fel som inte ändrade sin inkomst men det var inte med uppsåt, utan livet kom emellan. Hon kommer vara vaksam framöver och vill inte riskera att bli avregistrerad. Hennes arbete som mäklare är fortfarande hennes drömjobb. Det är hennes arbete som ger henne energi att vilja komma tillbaka på 100 % arbetstid efter hennes sjukskrivning.

Handlingarna

Brottmålsdomen

Den 24 oktober 2023 dömdes NN av tingsrätten för bidragsbrott vid 24 olika tillfällen till villkorlig dom och 50 dagsböter om 220 kr.

Enligt domen har NN underlåtit att anmäla ändrade förhållanden angående ansökningar om bostadsbidrag till Försäkringskassan, vilket hon varit skyldig att anmäla enligt lag. De ändrade förhållandena har bestått i att hon erhållit en högre inkomst än vad hon angett i sina ansökningar om bostadsbidrag att hon uppskattat sin inkomst till. NN har på sådant sätt orsakat att bostadsbidrag till ett sammanlagt belopp om 91 800 kronor felaktigt har utbetalats till henne. Detta ska ha skett vid 24 tillfällen under perioden 14 februari 2020 till och med 27 december 2021. Enligt tingsrätten har gärningarna begåtts med uppsåt.

Utdrag om skulder

Enligt uppgift från Kronofogdemyndigheten hade NN, vid tiden för Fastighetsmäklarinspektionens kontroll, restförda skulder som uppgick till 21 086 kronor. Av ett utdrag från Creditsafe den 9 november 2023 framgår att hennes skulder då uppgick till 21 829 kronor i allmänna och enskilda mål. Vid en efterföljande kontroll hos Kronofogdemyndigheten den 9 januari 2024 framgick att NNs aktuella skuldsaldo var noll kronor.

Fastighetsmäklarinspektionens bedömning

Redbarhet och lämplighet

Enligt 2 kap 8 § 6p fastighetsmäklarlagen krävs för att en fastighetsmäklare ska få registreras bland annat att hen är redbar och i övrigt lämplig som fastighetsmäklare. Enligt 4 kap. 4 § 1 p fastighetsmäklarlagen ska Fastighetsmäklarinspektionen återkalla registreringen för den fastighetsmäklare som inte längre uppfyller villkoren för registrering i 2 kap. 8 §. Om det kan anses tillräckligt får inspektionen i stället meddela en varning eller erinran. Om förseelsen är ringa får inspektionen avstå från att meddela en påföljd. Bestämmelsen motsvarar 29 § i 2011 års fastighetsmäklarlag (2011:666).

Av förarbetena till 29 § framgår att prövningen av den personliga lämpligheten inte tar sikte på personens fallenhet för mäklaryrket. I stället handlar det om att personens allmänna hederlighet, pålitlighet och integritet ska motsvara de krav som bör ställas på en mäklare mot bakgrund av den i flera avseenden ansvarsfulla förtroendeställning som en mäklare intar i förhållande till både uppdragsgivaren och dennes motpart. Vid prövningen av om en dömd person ska beviljas registrering uttalas att omständigheter som kan beaktas är exempelvis hur långt tillbaka i tiden brottsligheten ligger, brottets art och svårighet, om det är fråga om ett enstaka brott eller flera och om det har förekommit upprepade lagföringar. Exempel på fällande domar som enligt lagstiftaren bör uppmärksammas är förmögenhetsbrott, ekonomisk brottslighet och våldsbrott (prop. 1994/95:14 s. 66 och prop. 2010/11:15 s. 65 f).

Av förarbetena framgår även att utgångspunkten för prövningen av om en mäklare ska avregistreras på grund av att kravet på redbarhet och lämplighet inte uppfylls ska vara densamma som vid prövningen av en ansökan om registrering. Möjligheten till avregistrering ska dock användas något mer restriktivt än vad som är motiverat när det är fråga om att avslå en ansökan om registrering. Sådana omständigheter som, utan att de direkt är hänförliga till mäklarens yrkesverksamhet, ska kunna föranleda avregistrering eller varning måste vara av allvarligt slag. Som exempel på sådana omständigheter nämns bedrägeribrott, tillgreppsbrott och ekonomisk brottslighet. Omständigheter av detta slag bör dock i regel inte ses isolerade och ensamma läggas till grund för ett avregistreringsbeslut. I bedömningen får också vägas in andra faktorer, såsom hur länge mäklaren varit yrkesverksam och hur mäklaren har skött sina uppdrag under den tiden (prop. 1994/95:14 s. 35–36 och 69).

Vidare framgår det särskilt i förarbetena att syftet med lämplighetsbedömningen ska vara att, med omsorg om mäklarnas uppdragsgivare och deras motparter, verka för en god standard inom mäklarkåren och att hänsynen till mäklarens personliga intresse i saken inte får tillmätas så stor betydelse att det övergripande målet sätts åt sidan (prop. 1994/95:14 s 69).

I kravet på redbarhet ligger också ett krav på redbarhet i ekonomiska angelägenheter. Förutom ekonomiska brott kan en underlåten betalning eller amortering av skulder med ränta eller annan misskötsel av ekonomiska åtaganden ge anledning till tvekan om en persons lämplighet som fastighetsmäklare (prop. 1994/95:14 s 66–67).

Brottmålet

Det brott som NN gjort sig skyldig till ger anledning att ifrågasätta hennes redbarhet och lämplighet som fastighetsmäklare. NN har gjort sig skyldig till brott vid 24 olika tillfällen under en tidsperiod på drygt ett år och tio månader. De brottsliga gärningarna har inte någon direkt koppling till hennes yrkesmässiga verksamhet som fastighetsmäklare och ligger tre till fyra år tillbaka i tiden. Till detta kommer att NN, såvitt framgår av den information som Fastighetsmäklarinspektionen har tillgång till, inte tidigare varit lagförd för brott. Vidare har tingsrätten bedömt att det saknas särskild anledning att befara att hon skulle återfalla i brott. NN registrerades 2019 och har inte tidigare varit föremål för något tillsynsärende hos Fastighetsmäklarinspektionen. Vid en samlad bedömning av ovan angivna omständigheter anser Fastighetsmäklarinspektionen att den brottslighet NN dömts för motiverar en varning (jfr. inspektionens beslut med dnr 22–0672 samt 22–1993).

Skuldsaldot

En fastighetsmäklare har en ansvarsfull förtroendeställning i förhållande till sin uppdragsgivare och dennes motpart. Det är därför av stor vikt att mäklaren är skötsam när det gäller bland annat ekonomiska angelägenheter (se Kammarrätten i Stockholms dom i mål nr 9228–14 från den 30 september 2015 samt RÅ 1999 ref. 24). Kravet på ekonomisk redbarhet ställs för att skydda konsumenter om fastighetsmäklaren har så dålig ekonomi att hen riskerar att sätta sitt eget intresse framför konsumentens.

Fastighetsmäklarinspektionen har i tidigare beslut återkallat registreringen för en mäklare som haft restförda skulder. Hänsyn har bland annat tagits till graden av skuldsättning, såsom beloppets storlek och att beloppet ökat över tid, samt att mäklaren inte vidtagit åtgärder för att komma till rätta med sin skuldsättning (se bland annat inspektionens beslut med dnr 21–0921, 22–2238 och 22–2276). Inspektionen har också låtit påföljden stanna vid en varning om beloppet varit förhållandevis lågt samt om mäklaren vidtagit åtgärder för att försöka komma till rätta med sin skuldsättning (se beslut med dnr 22–2237).

Enligt utdrag från Creditsafe den 9 november 2023 hade NN ett skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten på 21 829 kronor. Vid en efterföljande kontroll den 2 januari 2024 var hennes skuldsaldo noll kronor. Med hänsyn till skuldbeloppets storlek samt att skulden nu är reglerad anser Fastighetsmäklarinspektionen att det inte finns skäl att meddela NN någon påföljd i denna del (jfr. beslut med dnr 2016–1646).

Påföljd

NN meddelas en varning för att hennes redbarhet och lämplighet som fastighetsmäklare har ifrågasatts med anledning av ett bidragsbrott.


Det här är den avidentifierade webbversionen av beslutet. För att ta del av originalbeslutet kan du kontakta FMI:s registrator.