Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Sök beslut

Beslut

Beslutsdatum: 2020-05-13
Diarienummer: 19-1499
FMI:s beslut: Erinran
Laga kraft
Beslutet rör en mäklare

Frågor som prövats i beslutet

Marknadsföring, omsorgsplikt

Sammanfattning

Prövning av mäklarens agerande när mätbevis avseende objekt använts i marknadsföringen utan att mäklaren äger publiceringsrätten till mätbeviset.

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionen meddelar NN en erinran.

Ärendet

I en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen har en fastighetsmäklare riktat kritik mot NN:s agerande. Till sin anmälan har anmälaren fogat kopia av ett mätbevis. NN har yttrat sig i ärendet och fogat kopior av bland annat marknadsföringsmaterial och ett mätbevis.

Anmälan

Anmälaren har i huvudsak fram följande.

Anmälaren har flera gånger påtalat för NN att han inte kan använda dokumentation från anmälarens tidigare försäljningar. NN har tidigare publicerat mätbevis och detaljerad information baserat på mätbevis från anmälarens tidigare försäljningar. Han har aldrig frågat om lov någon gång. Dessutom står det copyright på mätbevisen. Nu har han åter annonserat ett mätbevis på ett objekt som marknadsförs. Han har åter också specificerat area per boplan baserat på den uppmätning som anmälaren gjort.

Anmälaren har även tidigare påtalat detta för ledningen på NN:s mäklarföretag och NN ringde då och bad om ursäkt och bedyrade då att det var ett rent misstag och att det naturligtvis inte skulle upprepas. 

Nu har anmälaren tröttnat på NN:s beteende och ser ingen annan utväg än att anmäla honom för detta.

Fastighetsmäklarens yttrande

NN har i huvudsak uppgett följande.

Den aktuella handlingen överlämnades av kund som en del av en större mängd dokument i samband med försäljningen av huset på (Adress). Dessa handlingar erhöll kunden i samband med dennes förvärv av fastigheten några år tidigare. Handlingarna innehöll bland annat energideklaration, radonmätning, information om tidigare renoveringar och även det mätbevis som styrkte den yta som säljaren informerades om vid sitt eget köp. Av misstag inkluderades mätbeviset vid publicering på nätet. Han blev kontaktad av anmälaren som påtalade misstaget. Handlingen togs då bort med omedelbar verkan. Handlingen var publicerad en kortare tid på Internet men var aldrig en del av prospekt eller annan marknadsföring.

Handlingar  

Fastighetsmäklarinspektionen har uppmärksammat följande i de inkomna handlingarna.

Mätbevis

Av det mätbevis som inkommit i ärendet framgår bland annat att uppdragsgivaren är ett annat mäklarföretag än det som NN arbetar för.

Följande framgår även av mätbeviset.

”Kopiering av intyget får ej ske utan uppdragsgivarens tillstånd. Copyright (Företagsnamn)”

Fastighetsmäklarinspektionens bedömning

Omsorgsplikten

Av 8 § fastighetsmäklarlagen framgår det att fastighetsmäklaren ska utföra sitt uppdrag omsorgsfullt och i allt iaktta god fastighetsmäklarsed. Mäklaren ska ta till vara både säljarens och köparens intresse. Inom ramen för de krav som god fastighetsmäklarsed ställer ska mäklaren särskilt beakta uppdragsgivarens ekonomiska intressen.

Marknadsföringen

En fastighetsmäklare har ansvaret för marknadsföringen som sker i samband med ett förmedlingsuppdrag. Detta innebär bland annat att mäklaren ansvarar för vem som har publiceringsrätten till handlingar som mäklaren använder sig av i marknadsföringen.

Av utredningen framgår det att NN använt sig av ett mätbevis i marknadsföringen som han inte hade publiceringsrätten till. NN har uppgett att han fått mätbeviset av en kund och att det publicerats av misstag på internet. Mot denna bakgrund anser Fastighetsmäklarinspektionen att NN agerat i strid mot god fastighetsmäklarsed. Med hänsyn till att NN tog bort mätbeviset ur marknadsföringen efter att han fick kännedom om att det hade publicerats, bedömer Fastighetsmäklarinspektionen att påföljden kan begränsas till en erinran.


Det här är den avidentifierade webbversionen av beslutet. För att ta del av originalbeslutet kan du kontakta FMI:s registrator.