Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Sök beslut

Beslut

Beslutsdatum: 2019-08-28
Diarienummer: 18-2595
FMI:s beslut: Avskrivning
Laga kraft
Beslutet rör en mäklare

Frågor som prövats i beslutet

Kundkännedom - skärpta åtgärder

Sammanfattning

Prövning av om mäklaren har agerat i strid mot god fastighetsmäklarsed genom att ställa krav på pass som enda giltiga ID-handling.

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionen avskriver ärendet.

Ärendet

I en anmälan har kritik riktats mot NN med anledning av hennes agerande. Kritiken handlar om kravet på pass som ID-handling för att uppnå kundkännedom.

Anmälaren har lämnat in kopior på e-postkonversationer, sitt tyska ID-kort samt personbevis. Mäklaren NN har yttrat sig i ärendet och inkommit med interna riktlinjer gällande penningtvätt samt e-postkonversationer med anmälaren.

Anmälan

Anmälaren har i huvudsak anfört följande.

Anmälaren, som är tysk medborgare, ville anlita en mäklare för försäljningen av sitt fritidshus. Vid telefonkontakt med mäklarföretaget försäkrade han sig om att det inte skulle vara några problem att han var utländsk. Den mäklarassistent han pratade med svarade tydligt att det inte var några problem så länge det fanns legitimation och den tyska motsvarigheten till personbevis. Anmälaren, som saknade pass, nöjde sig med det svaret och valde att gå vidare med mäklarföretaget ifråga.

Han beställde de intyg som han fått information om skulle vara tillräckliga för legitimering och sände in till mäklarföretaget både via e-post och brevledes. Detta visade sig dock inte vara tillräckligt utan mäklaren ville se pass för att ingå uppdragsavtal. Anmälaren erbjöd sig att komma till kontoret personligen alternativt sända in en kopia av personbevis och legitimation bestyrkt av notarius publicus. Mäklaren var inte öppen för dessa lösningar utan ville absolut se ett pass. Anmälaren kände sig diskriminerad av att hans tyska ID-handling inte ansågs godkänd. Att ansöka om ett pass skulle kräva en resa till Tyskland och därefter väntetid innan passet kan lämnas ut. Anmälaren anger att han i andra situationer klarat sig utmärkt på de ID-handlingar som nu nekades av mäklarföretaget.

Fastighetsmäklarens yttrande

NN har i sitt yttrande angett följande.

NN bestrider det anmälaren påstår. Anmälaren kontaktade mäklarföretaget den 5 december 2018 för att han ville teckna ett förmedlingsuppdrag. Kontakten med anmälaren skedde på distans och han ombads av mäklarassistenten som han pratade med att inkomma med en vidimerad kopia av sitt pass samt sitt tyska personbevis. Samma dag skickade anmälaren, via e-post, in en icke vidimerad kopia av sitt tyska ID-kort samt ett av honom undertecknat uppdragsavtal.

Den 7 december 2018 kom samma icke vidimerade kopia på ID-kortet samt det underskrivna uppdragsavtalet i original med posten. En kollega kontaktade då anmälaren via e-post med informationen att det behövde göras en kontroll av hans pass eftersom ID-kort kunde se lite olika ut och det var svårt att göra en bedömning av om ID-kortet var äkta.

Anmälaren svarade via e-post med en länk med information om sitt tyska personbevis samt återigen bifogades en icke vidimerad kopia av det tyska ID-kortet.

När anmälaren motsatte sig rutinerna för kundkännedom väcktes misstankar. Anmälaren kontaktades på nytt och ombads inkomma med en kopia på sitt pass med en bevittnad underskrift. Anmälaren uttryckte sitt missnöje över att inte bli trodd och upplevde sig särbehandlad.

Hon kontaktade en branschorganisation för juridisk rådgivning där det angavs att man bör tacka nej till uppdraget om en kund intensivt vägrar att lämna en ID-handling. Med anledning av detta meddelade hon anmälaren den 10 december att hon tackade nej till förmedlingsuppdraget.

Hon har gjort en riskbedömning avseende denna specifika och potentiella distanskund och har kommit fram till att hon inte kunde nöja sig med icke vidimerade kopior av identitetskort och personutdrag. Hon har därför begärt ytterligare dokumentation. När anmälaren inte ville ge in detta, utan krävde ett förmedlingsuppdrag, beslutade hon att tacka nej till kunden. Beslutet om att tacka nej grundade sig inte på anmälarens härkomst eller någon annan diskrimineringsgrund. Det är henne helt främmande att vägra någon en fastighetsmäklartjänst på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

NN anger avslutningsvis i sitt yttrande att hennes skyldigheter som fastighetsmäklare inte omfattar att ta sig an uppdrag med varje konsument som kontaktar henne, däremot är det hennes skyldighet att uppnå kundkännedom innan ett uppdragsavtal ingås.

Handlingarna

Fastighetsmäklarinspektionen har i detta ärende granskat de ingivna dokumenten enbart som underlag för bedömningen av anmälarnas klagomål, så kallad riktad granskning. Dokumentens innehåll i övrigt har alltså inte ingått i granskningen.

Fastighetsmäklarinspektionens bedömning

Kundkännedom

Det riskbaserade förhållningssättet

I enlighet med 2 kap. 1 § och 1 kap. 2 § 13 p. lag (2017:666) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättslagen) ska en fastighetsmäklare med fullständig registrering göra en bedömning av hur fastighetsmäklartjänsten kan utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism och hur stor risken är för att detta sker, en så kallad allmän riskbedömning.

Med utgångspunkt i den allmänna riskbedömningen och fastighetsmäklararens kännedom om kunden ska fastighetsmäklaren enligt 2 kap. 3 § penningtvättslagen bedöma den risk för penningtvätt eller finansiering av terrorism som kan förknippas med en specifik kundrelation, kundens riskprofil.

Fastighetsmäklaren ska enligt 3 kap. 4 § penningtvättslagen vidta åtgärder för kundkännedom vid etableringen av en affärsförbindelse och vid enstaka transaktioner som uppgår till ett belopp motsvarande 15 000 euro eller mer.

Med kundkännedomsåtgärder avses bland annat att fastighetsmäklaren ska identifiera kunden genom identitetshandlingar, registerutdrag eller andra uppgifter från en oberoende och tillförlitlig källa. Kontroll av kundens och den verkliga huvudmannens identitet ska slutföras innan en affärsförbindelse etableras eller en enstaka transaktion genomförs 3 kap. 7 och 9 §§ penningtvättslagen.

Åtgärder för kontroll, bedömning och utredning enligt 7 § ska utföras i den omfattning det behövs med hänsyn till kundens riskprofil och övriga omständigheter 3 kap. 14 § penningtvättslagen.

En fastighetsmäklare får inte etablera en affärsförbindelse eller upprätta en affärsförbindelse eller utföra en enstaka transaktion om fastighetsmäklaren inte har uppnått tillräcklig kundkännedom om kunden för att bland annat kunna hantera risken för penningtvätt eller finansiering av terrorism som kan förknippas med kundrelationen 3 kap. 1 § 1 st. 1 p. penningtvättslagen.

Att inte följa penningtvättslagen och Fastighetsmäklarinspektionens i detta fall tillämpliga, numera upphävda föreskrifterna (KAMFS 2016:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättsföreskrifterna) strider mot god fastighetsmäklarsed.

Skärpta åtgärder för kundkännedom

Av 15 § i de för tidpunkten gällande penningtvättsföreskrifterna framgick att fastighetsmäklaren vid identitetskontrollen av en kund på distans skulle inhämta uppgifter om kundens adress och en vidimerad kopia av kundens identitetshandling. Fastighetsmäklaren skulle sedan jämföra kundens namnteckning i uppdragsavtalet mot den vidimerade kopian.

Av utredningen framgår att anmälaren endast skickat in icke vidimerade kopior av sin tyska ID-handling. NN har ansett att detta inte har varit tillräckligt för att kunna kontrollera identiteten och har därför begärt in en kopia på anmälarens pass med en bevittnad underskrift. Då kontakten med anmälaren skedde på distans fanns anledning att särskilda åtgärder vidtogs för att uppnå kundkännedom. På grund av att anmälaren inte var villig att inkomma med begärda handlingar valde NN att tacka nej till förmedlingsuppdraget.

Det står varje fastighetsmäklare fritt att välja vem de ingår förmedlingsuppdrag med under förutsättning att det inte är diskriminerande på det sätt som avses i diskrimineringslagen (2008:567).

Penningtvättslagen kräver att fastighetsmäklaren bedömer den risk för penningtvätt eller finansiering av terrorism som kan förknippas med en specifik kundrelation och vidtar åtgärder för att uppnå tillräcklig kundkännedom innan affärsförbindelser etableras. Vid en situation då osäkerhet uppstår kring ID-handlingars giltighet kan det inte anses vara i strid med god fastighetsmäklarsed att kräva en kopia på pass med en bevittnad underskrift. Med hänsyn till detta finner Fastighetsmäklarinspektionen att det inte finns skäl att meddela NN någon disciplinär påföljd. Ärendet ska därför avskrivas.


Det här är den avidentifierade webbversionen av beslutet. För att ta del av originalbeslutet kan du kontakta FMI:s registrator.

Du håller på att bli utloggad...

Du blir utloggad från mina sidor om {timer}.
Vill du fortsätta att vara inloggad?

Du har blivit utloggad

Du har blivit utloggad från mina sidor.
Logga in på nytt