Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

2024

Vem är ansvarig mäklare?

Mäklare kan inom ramen för ett förmedlingsuppdrag ta hjälp av en kollega eller oregistrerad medhjälpare för att utföra vissa uppgifter. Men det får under förmedlingens gång aldrig råda något tvivel om vem som enligt uppdragsavtalet är den ansvarige mäklaren.

Under disciplinnämndens möte i oktober varnades en mäklare för att ha lämnat över en för stor del av förmedlingsuppdraget till en kollega. I det fallet hanterade kollegan bland annat budgivningen, kontraktsskrivningen och tillträdet. Kollegan tog också fram överlåtelsehandlingar och angavs som ansvarig mäklare i objektsbeskrivningen, budgivningslistan och journalen.

I beslutet uttrycks att mäklaren har rätt att i viss utsträckning sätta annan mäklare vid företaget i sitt ställe vid ledighet, sjukdom eller annan tid då mäklaren inte fullt ut kan utföra varje moment i sitt uppdrag. Mäklaren har dock inte rätt att överlämna hela förmedlingsuppdraget till en annan mäklare och det får aldrig råda något tvivel om vem som är ansvarig mäklare enligt uppdragsavtalet.

Om beslutet

Fastighetsmäklarinspektionens beslut 24-1088.

Dom från kammarrätten

Nyligen meddelas även en dom från kammarrätten på samma tema där en mäklare som skulle åka på semester och direkt därefter byta jobb lät en kollega slutföra ett förmedlingsuppdrag han var ansvarig för. Mäklaren varnades av disciplinnämnden. Förvaltningsrätten ändrade påföljden till en erinran, men efter prövning i kammarrätten upphävdes förvaltningsrättens dom och varningen fastställdes. Kammarrätten ansåg att agerandet stred mot god fastighetsmäklarsed och att det inte var fråga om ett förbiseende eller någon annan situation som gör att en erinran är tillräckligt.

Mer om domen och beslutet

Fastighetsmäklarinspektionens beslut den 19 oktober 2022, 22-0185.

Förvaltningsrätten i Karlstads dom den 12 oktober 2023, mål nr 5207-22.

Kammarrätten i Göteborgs dom den 3 maj 2024, mål nr 6565-23.

För att ta del av domarna kan de begäras ut från respektive domstol.

Senast uppdaterad 2024-10-18