Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

2024

Värderingsutlåtanden kan användas i bedrägliga syften

Felaktiga värderingsutlåtanden från fastighetsmäklare är ett av de sätt som används i samband med penningtvätt inom fastighetsbranschen. Värderingsutlåtanden används i de fallen för att ge legitimitet gentemot banker och andra myndigheter. Därför är det viktigt att alltid agera i enlighet med god fastighetsmäklarsed, även vid mindre uppdrag som värderingsutlåtanden.

Om en mäklare åtar sig att utföra en värdering av en fastighet sker det i rollen som mäklare. Även i sådana uppdrag har mäklaren en omsorgsplikt och en skyldighet att agera enligt god fastighetsmäklarsed. Det är av särskild vikt att en mäklare agerar omsorgsfullt och med noggrannhet vid upprättande av handlingar, inte minst då handlingen kan komma att påverka andra mottagare än uppdragsgivaren.

Ett av tillvägagångssätten för penningtvätt inom fastighetsbranschen är att mäklare medvetet över- eller undervärderar en fastighet där en övervärdering till exempel innebär att ägaren kan ta stora lån som betalas av med pengar från brottslig verksamhet (Polismyndighetens rapport ”Professionella penningtvättare, branscher, modus och kopplingar till kriminella nätverk” mars 2024 ).

Att medvetet lämna ett felaktigt värderingsutlåtande är ett allvarligt avsteg från god fastighetsmäklarsed. Vid disciplinnämndens sammanträde i augusti hanterades två ärenden som berör felaktiga värderingsutlåtanden. I ett av ärendena ansågs beteendet vara av så allvarlig karaktär att mäklarens registrering återkallades. Du kan ta del av besluten nedan.

Senast uppdaterad 2024-09-12