Efter nästan sju år som myndighetschef för FMI tackar Gunilla Paulsson för sig. Efter att ha tillträtt som myndighetschef i mars 2018 har hon haft stor påverkan på hur myndigheten formats efter flytten till Karlstad hösten 2017.
Under åren som gått har myndigheten vuxit och på samma gång genomgått en utvecklingsresa, inte minst inom digitalisering. En kombination som inte hade varit möjlig utan en driven och utvecklingsinriktad ledare. Här får du höra hennes tankar om åren som gått och vad som komma skall.
Vad tycker du har varit viktigt under åren som chef för myndigheten?
Att vi har haft fokus på utveckling mot en modern myndighet, att vi har kunnat växa och få mer resurser i form av fler medarbetare och utrymme att göra digitala investeringar. Det har gett oss förutsättningar att både bedriva ett bättre tillsynsarbete och ge bättre service. Att vi har utvecklat vår samverkan med branschen tror jag också har varit väldigt viktigt, särskilt som vi ser gemensamma utmaningar i att förhindra att den organiserade brottsligheten tar sig in i eller försöker utnyttja fastighetsmäklarbranschen
Vad har varit den största utmaningen?
Att genomföra reformen med nya utbildnings- och praktikkrav var en stor utmaning, men jag tror att vi landade rätt och nu har fått en större förståelse för det nödvändiga i den reformen. Vi har även strävat efter att nå branschöverenskommelser i flera frågor men inte riktigt kommit i mål under min tid som chef. Jag hoppas att det arbetet fortsätter för jag är övertygad om att det vore ett bra komplement till vårt praxisskapande i disciplinnämnden.
Har du några tips till kommande myndighetschef?
Vi vet ju inte vem som tar över på sikt men David som tar över nu inledningsvis behöver nog inga tips, han har järnkoll på uppdraget. Oavsett vem som blir myndighetschef när tjänsten tillsätts så är det viktigt att fortsätta utveckla relationen med branschen och jobba för konstruktiva lösningar tillsammans med dem. Det är också viktigt att prioritera arbetet mot penningtvätt, både i disciplinnämnden och i samverkan med andra myndigheter och branschen.
Vad ska du göra nu?
Nu ska jag njuta av mer ledig tid, träffa mina kommande barnbarn och spendera mer tid på varmare breddgrader.
Från myndighetens sida önskar vi varmt lycka till med nya äventyr!