Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

2024

Skärpt syn på vissa typer av brott

Redbarhet och lämplighet är ett av de krav som ställs på den som vill vara registrerad fastighetsmäklare. Det handlar bland annat om att inte begå brott eller ha stora skulder över tid hos Kronofogden. Nu skärper FMI synen på vissa typer av brott.

Mäklare har en förtroendeställning gentemot såväl uppdragsgivare som köpare. Därför handlar mäklarens redbarhet och lämplighet om att personens allmänna hederlighet, pålitlighet och integritet ska motsvara de krav som bör ställas på en person i den situationen.

Vid senaste sammanträdet med disciplinnämnden hanterades två ärenden som bland annat rörde narkotikabrott. Nämnden valde att skärpa sin syn på brott som rör narkotika eftersom det inte sällan har en koppling till kriminella nätverk och att drogförsäljning används som finansieringskälla för den grova organiserade brottsligheten. I ett av ärendena innebar en upprepad brottshistorik i kombination med bedömningen av brottens karaktär att mäklarens registrering återkallades.

Under de senaste åren har statens åtgärder intensifierats för att motverka de kriminella nätverkens inflytande, bland annat genom en strängare narkotikalagstiftning. Utifrån den ansvarsfulla förtroendeställning som en fastighetsmäklare har fann nämnden att det finns skäl att se mycket allvarligt på att en fastighetsmäklare förknippas med drogrelaterad brottslighet.

Läs mer om de båda ärendena via länkarna nedan.

Senast uppdaterad 2024-09-12