Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Sök beslut

Beslut

Beslutsdatum: 2024-08-29
Diarienummer: 24-1091
FMI:s beslut: Varning
Inte vunnit laga kraft
Beslutet rör en mäklare

Frågor som prövats i beslutet

Redbarhet och lämplighet

Sammanfattning

Prövning av fastighetsmäklarens redbarhet och lämplighet med anledningen av en brottmålsdom rörande rattfylleri samt ringa narkotikabrott.

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionen meddelar fastighetsmäklaren NN en varning.

Ärendet

I en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen har kritik riktats mot fastighetsmäklaren NN (verksam vid [namn på företag]). Anmälaren har i huvudsak uppgett att NN har dömts för rattfylleri, ringa narkotikabrott samt brott mot trafikförordningen.

Utifrån det krav på redbarhet och lämplighet som gäller för fastighetsmäklare har NN beretts tillfälle att yttra sig över domslutet.

Handlingen

Brottmålsdomen

Den 8 november 2021 dömes NN av tingsrätten för rattfylleri, ringa narkotikabrott samt brott mot trafikförordningen till 50 dagsböter om 400 kronor. Rattfyllan och brottet mot trafikförordningen skedde den 2 maj 2021 medan det ringa narkotikabrottet skedde någon gång mellan 26 april och 2 maj 2021.

Då NN inte kunnat ge någon förklaring till narkotikan ansågs han ha använt narkotikan uppsåtligen.

Fastighetsmäklarens yttrande

Fastighetsmäklaren har genom ombud uppgett i huvudsak följande.

I tidigare ärenden har Fastighetsmäklarinspektionen angett att följande i första hand bör uppmärksammas: förmögenhetsbrott, ekonomisk brottslighet och våldsbrott. Ändå väljer man att ta upp frågan om redbarhet i detta ärende. FMI har vidare angett att man i prövningen behöver beakta hur långt tillbaka i tiden brottsligheten ligger, brottets art och svårighet samt om det är fråga om enstaka brott eller flera samt om det förekommit upprepade lagföringar. I detta ärende ligger brottet långt tillbaka i tiden, det är inget brott som nämns i uppräkningen av brott som bör uppmärksammas, det är ett engångsbrott och en lagföring. Med tanke på att FMI i efterhand meddelar sitt beslut har man inte tagit hänsyn till ett eventuellt yrkesförbud vilket vanligtvis en domstol tar hänsyn till när straffet beslutas. I detta ärende blir det en dubbelbestraffning i efterhand. Han erkände gärningen, han har betalat de böter han dömdes att betala, han betalade till brottsofferfonden enligt domen och slutligen kontinuerligt lämnat urinprov för att efter ett år få tillbaka sitt körkort. Ärendet borde inte utredas av FMI på dessa grunder och borde avskrivas.

Fastighetsmäklarinspektionens bedömning

Enligt 2 kap. 8 § p. 6 fastighetsmäklarlagen (2021:516) krävs för att en fastighetsmäklare ska registreras bland annat att mäklaren är redbar och i övrigt lämplig som fastighetsmäklare.

Enlig 4 kap. 4 § p. 1 § samma lag ska Fastighetsmäklarinspektionen återkalla registreringen för den som inte längre uppfyller kraven enligt 2 kap. 8 § p. 6. Om det kan anses tillräckligt får inspektionen i stället meddela en varning eller erinran. Om förseelsen är ringa får inspektionen underlåta att meddela någon påföljd. Bestämmelsen motsvarar 29 § i 2011 års fastighetsmäklarlag.

Av förarbetena till 29 § fastighetsmäklarlagen (se prop. 1994/95:14 s. 66 och prop. 2010/11:15 s. 65 f) framgår det att prövningen av den personliga lämpligheten inte tar sikte på personens fallenhet för mäklaryrket. I stället handlar det om att personens allmänna hederlighet, pålitlighet och integritet ska motsvara de krav som bör ställas på en mäklare mot bakgrund av den i flera avseenden ansvarsfulla förtroendeställning som en mäklare intar i förhållande till både uppdragsgivaren och dennes motpart. Vid prövningen av om en dömd mäklare ska beviljas registrering uttalas att omständigheter som kan beaktas är exempelvis hur långt tillbaka i tiden brottsligheten ligger, brottets art och svårighet, om det är fråga om ett enstaka brott eller flera och om det har förekommit upprepade lagföringar. Exempel på fällande domar som, enligt lagstiftaren, bör uppmärksammas, är förmögenhetsbrott, ekonomisk brottslighet och våldsbrott.

Det framgår av förarbetena att utgångspunkten för prövningen av om en mäklare ska avregistreras på grund av att kravet på redbarhet och lämplighet inte uppfylls ska vara densamma som vid prövningen av en ansökan om registrering. Möjligheten till avregistrering ska dock användas något mer restriktivt än vad som är motiverat när det är fråga om att avslå en ansökan om registrering. Sådana omständigheter som, utan att de direkt är hänförliga till mäklarens yrkesverksamhet, ska kunna föranleda avregistrering eller varning måste vara av allvarligt slag. Som exempel på sådana omständigheter nämns bedrägeribrott, tillgreppsbrott och ekonomisk brottslighet. Enligt lagstiftaren bör dock omständigheter av detta slag inte ses isolerade. I bedömningen får också vägas in andra faktorer, såsom hur länge mäklaren har varit yrkesverksam och hur mäklaren har skött sina uppdrag under den tiden (se prop. 1994/95:14 s. 35–36 samt 69).

De brottstyper som NN har dömts för nämns inte i förarbetena bland de exempel på brottstyper som särskilt bör uppmärksammas vid en bedömning av mäklarens redbarhet och lämplighet. Fastighetsmäklarinspektionen har dock i tidigare beslut ansett att den brottslighet som mäklaren har dömts för är av ett sådant slag att hans lämplighet som fastighetsmäklare kan ifrågasättas (jfr inspektionens beslut med dnr 22-2151, 21–0368, 21–0363 och 19–1518).

Fastighetsmäklarinspektionen ser allvarligt på narkotikabrott. Narkotikabrott har inte sällan en koppling till kriminella nätverk och drogförsäljning används som finansieringskälla för den grova organiserade brottsligheten. Förekomsten av narkotika påverkar den upplevda tryggheten i lokalsamhällen och konflikter som har sin grund i narkotikaförsäljning genererar våldsbrott som kan utspelas i offentliga miljöer, med risk för att personer som vistas där kommer till skada (se prop. 2022/23:53, s. 101).

Vid en sammantagen bedömning av omständigheterna, samt med hänsyn till den ansvarsfulla förtroendeställning en fastighetsmäklare har och med hänvisning till det övergripande syfte med lämplighetsbedömningen, finner inspektionen att förseelsen motiverar en varning.


Det här är den avidentifierade webbversionen av beslutet. För att ta del av originalbeslutet kan du kontakta FMI:s registrator.