Digital ansökan om registrering från 17 maj

Snart lanserar vi vår e-tjänst för att ansöka om registrering som fastighetsmäklare. Från och med den 17 maj ansöker du och kan följa din ansökan genom att logga in på "mina sidor" med e-legitimation.

Genom att ansöka via e-tjänsten kommer handläggningen av din ansökan att löpa på smidigare. Du slipper skicka in handlingar med post och anger istället alla uppgifter samt laddar upp bilagor i ett digitalt formulär. Du signerar sedan din ansökan med BankID.

Efter att du har ansökt kan du logga in på "mina sidor" och se status för handläggningen av din ansökan. Så fort vi har fattat beslut i ärendet kommer vi att meddela dig via e-post.

Du ska själv bifoga försäkringsintyg

När du ansöker via e-tjänsten ska du bifoga de bilagor som enligt lag krävs för att du ska kunna bli registrerad. Förutom studie- och praktikintyg handlar det om ett förvaltarfrihetsbevis och ett intyg som visar att du har en gällande ansvarsförsäkring.

Försäkringsintyget får du av ditt försäkringsbolag när du tecknar din ansvarsförsäkring. Tidigare har försäkringsbolaget skickat intyget direkt till FMI, men från och med 17 maj är det alltså du själv som ska bifoga detta i din ansökan. Observera att det är försäkringsbolagets intyg om att du har en försäkring som ska bifogas – inte själva försäkringsbrevet.

Mäklaruppgifter på "mina sidor"

När du har blivit registrerad mäklare kommer du att kunna logga in på "mina sidor" för att se grundläggande uppgifter om din registrering. Till hösten fortsätter vi att utveckla "mina sidor" för registrerade mäklare så att de kan se mer information och ändra vissa uppgifter.

Senast uppdaterad 2021-05-07