Registrering av företag
Företag där mäklare bedriver förmedling ska vara registrerade hos FMI. På dessa sidor finns information om vilka företag som ska ansöka, vilka krav som företaget måste uppfylla och hur en ansökan går till.
Förbered företaget
-
Läs på om kraven för registrering.
-
Förbered de uppgifter och dokument som behövs för att ansöka.
-
Ansök på "mina sidor".
Vanliga frågor om registrering av företag
-
Hur ligger ni till med mitt företags ansökan - hur lång handläggningstid ska jag räkna med?
Den generella handläggningstiden är cirka tre veckor. Det kan ta längre tid om vi behöver be företaget om kompletteringar eller om betalningen av ansökningsavgiften dröjer. Handläggningstiden påverkas även av hur snabbt vi får in nödvändiga uppgifter från andra myndigheter och vad som framkommer i våra kontroller.
-
Vilka mäklarföretag ska ansöka om registrering?
FMI:s tolkning av definitionen i lagen är att ett företag ska ansöka om registrering om det i företaget finns åtminstone en mäklare som bedriver registreringspliktig verksamhet – det vill säga har förmedlingsuppdrag och är aktiv. Om mäklaren bedriver verksamheten genom att vara anställd i företaget, eller genom ett samarbetsavtal två företag emellan, spelar ingen roll.
Definitionen av ett mäklarföretag är, enligt lagen, en juridisk person i vilken en eller flera fastighetsmäklare bedriver yrkesmässig förmedling av fastigheter, delar av fastigheter, bostadsrätter, byggnader på annans mark, tomträtter, andelsrätter avseende lägenhet, arrenderätter eller hyresrätter.
-
Vilka avgifter behöver ett företag betala?
Ansökningsavgiften och den årliga avgiften för mäklarföretag är på samma nivå som för mäklare. Det innebär att ansökningsavgiften i dagsläget är 2 900 kr och den årliga avgiften 3 250 kr. Den årliga avgiften börjar företaget betala året efter att det blev registrerat. Ett företag som t.ex. fick sin registrering i november 2021 ska betala årlig avgift 2022 medan ett företag som fick sin registrering i januari 2022 ska betala årlig avgift först 2023.
-
Jag jobbar på ett registrerat mäklarföretag men gör det som en egen franchisetagare med ett eget företag. Ska detta registreras?
Det beror på hur upplägget och samarbetsavtalet ser ut mellan de två företagen. Om du som mäklare bedriver förmedlingsverksamheten i ditt eget företag så ska det vara registrerat.
Du har ett stort ansvar att utifrån lagens definition av mäklarföretag själv avgöra om du i ditt företag bedriver sådan verksamhet som kräver att företaget registrerar sig.
Eftersom det finns många olika upplägg och varianter av samarbetsavtal i branschen går det tyvärr inte att säga att det alltid är det ena och/eller det andra företaget som ska ansöka.
-
Om jag själv är den ende registrerade mäklaren som bedriver förmedlingsverksamhet i mitt eget företag, måste jag ändå registrera företaget då?
Ja, alla mäklarföretag där en eller flera mäklare bedriver förmedlingsverksamhet ska vara registrerade. Det gäller dock inte om företaget drivs som enskild näringsverksamhet (så kallad "enskild firma").
-
Mitt mäklarföretag ingår i en koncern. I moderbolaget bedriver inga mäklare förmedlingsverksamhet, utan mäklarna är anställda och bedriver sin verksamhet i dotterbolagen. Ska moderbolaget ändå registreras?
Nej, det är bara företag där en eller flera mäklare bedriver förmedlingsverksamhet som ska ansöka om registrering.
-
Jag har ett mäklarföretag som just nu är vilande under tiden som jag är anställd på ett annat mäklarföretag. Måste det vilande företaget ansöka om registrering?
Nej, om vare sig du själv eller någon annan bedriver förmedlingsverksamhet i företaget för tillfället, behöver det inte vara registrerat. Om du i framtiden vill börja använda företaget för förmedlingsuppdrag igen kan du ansöka om registrering då.
-
Jag äger ett företag vars enda syfte är att fakturera lön från ett annat mäklarföretag som jag genom ett samarbetsavtal bedriver min förmedling i. Ska även det förstnämnda företaget registreras?
Nej, om det inte bedrivs förmedling inom ramen för detta företag behöver det inte vara registrerat. Det är det eller de företag där mäklaren eller mäklarna bedriver sin förmedlingsverksamhet som ska ansöka om registrering.
-
Jag äger ett företag vars enda syfte är att ta emot utdelning från ett annat mäklarföretag som jag är delägare och bedriver förmedling i. Ska även det förstnämnda företaget registreras?
Nej, om det inte bedrivs förmedling inom ramen för detta företag behöver det inte vara registrerat.
-
Vårt företag är inte ett mäklarföretag men har anställt en person som är registrerad fastighetsmäklare. Måste vi registrera företaget nu?
Om mäklaren inte bedriver någon fastighetsförmedlingsverksamhet inom ramen för ert företag behöver det inte registreras. En mäklare kan till exempel fortsätta att ha förmedlingsuppdrag i ett annat, registrerat företag samtidigt som hen är anställd hos er för att arbeta med andra uppgifter än förmedling.
I ett sådant fall är det viktigt att komma ihåg att det finns ett förbud för mäklare att syssla med så kallad förtroenderubbande verksamhet. Tänk också på att om mäklaren inte längre har för avsikt att vara verksam inom fastighetsförmedling så ska hen begära avregistrering hos FMI.
-
Personerna i mitt hyresförmedlingsföretag har bara något enstaka förmedlingsuppdrag där månadshyran för objektet överstiger 10 000 euro. Måste företaget ändå ansöka om särskild registrering för hyresförmedling?
Ja, en person är skyldig att registrera sig i kategorin särskild hyresförmedling även om hen bara förmedlar någon enstaka hyresrätt med en månadshyra på 10 000 euro eller mer. Om ett företag förutser att någon person i företaget kommer att förmedla en hyresrätt med en månadshyra som minst uppgår till ett belopp motsvarande 10 000 euro, måste företaget vara registrerat i någon av kategorierna särskild registrering för hyresförmedling och fullständig registrering.
-
Måste även lokalförmedlare och lokalförmedlingsföretag vara registrerade hos FMI?
I den nya lagen finns det fortfarande undantag för förmedling av lokaler, men det gäller under förutsättning att personen, respektive företaget där personen är verksam, förmedlar hyresrätter till lokaler där månadshyran alltid understiger 10 000 euro.
-
Jag har ett eget företag men bedriver min verksamhet genom att samarbeta med ett annat registrerat företag. Måste jag även registrera mitt eget enmansföretag?
Du har ett stort ansvar att utifrån lagens definition av mäklarföretag själv avgöra om du i ditt företag bedriver sådan verksamhet som kräver att företaget registrerar sig. Se även vårt frågesvar på hur FMI tolkar definitionen.
FMI kan komma att kräva att ett mäklarföretag som inte har ansökt om registrering ska göra det. Du behöver då kunna bevisa att verksamheten i praktiken bedrivs i ett annat företag, genom att låta FMI granska samarbetsavtalet mellan företagen.
-
Har jag förstått det rätt att även ett företag som ägnar sig åt företagsförmedling behöver ansöka om registrering?
Ja, om en eller flera mäklare i företaget bedriver förmedling av företagsinkråm där det ingår en fastighet eller en lokalhyresrätt med en månadshyra som minst uppgår till ett belopp motsvarande 10 000 euro.
-
Kan jag återta företagets ansökan om att bli registrerat och få tillbaka ansökningsavgiften?
Så länge FMI inte har hunnit fatta beslut i företagets registreringsärende kan du kontakta oss och be om att ansökan ska återtas.
Om vi har börjat handlägga ansökan kan du tyvärr inte få ansökningsavgiften återbetald. Avgiften är till för att täcka FMI:s handläggningskostnader, oavsett om ärendet leder till en godkänd registrering eller inte.
-
Varför har ni tagit en kreditupplysning på mig?
Det kan till exempel bero på att du är styrelseledamot eller styrelsesuppleant i ett mäklarföretag som har ansökt om registrering. Vi tar även kreditupplysning på ett sådant företags kvalificerade ägare samt, i förekommande fall, vd och vice vd. Kontrollerna är en förutsättning för att vi ska kunna se att företaget uppfyller kraven för att vara registrerat.
-
Kan jag få ett kvitto på företagets ansökningsavgift?
Några dagar efter att företaget har betalat in avgiften för ansökan kan du som är vd eller styrelseledamot ladda ner ett betalningsintyg från mina sidor. Intyget fungerar som ett kvitto på att företaget har betalat ansökningsavgiften.
Efter att du loggat in på mina sidor byter du till att företräda ditt företag i webbsidans sidhuvud. Du hittar sedan intyget på sidan "Företagets ansökan", under rubriken "Ansökningsavgiften betald."