Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Pressinformation

Mäklare bröt medvetet mot regelverket för penningtvätt – registreringen återkallas

Pressmeddelande 2021-09-14.
Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd beslutade under sitt möte i augusti att återkalla en mäklares registrering efter att han medvetet brutit mot regelverket för penningtvätt. En viktig del av bevisningen bestod av en ljudfil med en konversation mellan mäklaren, säljaren och en representant för köparen.
- På ljudfilen säger mäklaren att han misstänker att pengarna för köpet kommer från brottslig verksamhet och att han borde reagera men helt enkelt struntar i det, säger David Johansson, chef för operativa enheten på FMI.

I anmälan till FMI kritiserades mäklaren för hans agerande i samband med att köparen inte kunde betala handpenningen enligt avtal. I samband med anmälan lämnade säljaren in en ljudupptagning från ett möte mellan honom, en företrädare för köparen och mäklaren.
- Det är en ovanlig typ av bevisning, men av den framkom att det fanns flera omständigheter som utgjorde en skyldighet för mäklaren att vidta skärpta åtgärder och granska transaktionen ytterligare, säger David Johansson.

Omständigheterna var bland annat att betalningen av köpet skulle göras med kontanter av en annan person än köparen själv och att ett företag i själva verket skulle köpa bostadsrätten istället för den angivna köparen.

På ljudfilen uttalade mäklaren att han misstänkte att betalningen skulle göras med medel från brottslig verksamhet. Något han i så fall borde rapportera till Polismyndigheten. Han sa dessutom att han i egenskap av mäklare borde reagera på det, men att han struntade i det. Med anledning av att felen begåtts genom ett medvetet handlande ansåg disciplinnämnden att mäklaren visade på sådan bristande insikt i hans ansvar som mäklare att hans registrering återkallades. Beslutet har ännu inte vunnit laga kraft och går att överklaga.

Ny lagstiftning innebär större ansvar för mäklarbranschen

Att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism är en viktig fråga för mäklarbranschen. I den senaste rapporten Nationell riskbedömning av penningtvätt och finansiering av terrorism i Sverige bedömdes det finnas betydande risk för penningtvätt i fastighetsmäklarsektorn – näst högst på en fyrgradig skala. Samtidigt innebär den nya fastighetsmäklarlagen och nya föreskrifter om penningtvätt och finansiering av terrorism att det nu ställs högre krav på mäklare och mäklarföretag. Det åligger dem att skapa rutiner, riktlinjer och arbeta förebyggande för att undvika att deras verksamhet utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism.
- Vi på FMI har också fått bättre möjligheter att granska penningtvätt genom tillsynen över mäklarföretag. Nu hoppas vi att hela branschen tar frågan på allvar och aktivt jobbar vidare med exempelvis riskbedömningar, kundkännedomskontroller och andra åtgärder som behövs för att förhindra att verksamheter i mäklarbranschen utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism, avslutar David.

Frågor

David Johansson, chef för operativa enheten på FMI

E-post: David.johansson@fmi.se
Telefon: 010-490 01 23

Läs hela beslutet om ärendet via länken nedan.

Senast uppdaterad 2021-09-14