Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Sök beslut

Beslut

Beslutsdatum: 2019-10-23
Diarienummer: 19-0585
FMI:s beslut: Varning
Resultat efter överklagan: Erinran
Laga kraft
Beslutet rör en mäklare

Frågor som prövats i beslutet

Marknadsföring

Överklagande

FR biföll överklagandet delvis i dom den 7 oktober 2020 [mål nr 6149-19] och beslutade att påföljden skulle begränsas till en erinran.

Sammanfattning

Prövning av om fastighetsmäklaren har angett vilseledande uppgifter i marknadsföringen av ett antal lägenheter.

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionen meddelar NN en varning.

Ärendena

I en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen har kritik riktats mot fastighetsmäklare NN. Kritiken avser att NN ska ha brustit i god fastighetsmäklarsed genom att använda sig av en vilseledande uppgift i marknadsföringen av flera olika nyproducerade lägenheter.

Anmälaren har inkommit med två skärmbilder på webbannonsen för lägenheterna.

NN har via ombud yttrat sig i ärendet.

Fastighetsmäklarinspektionen har förelagt NN att inkomma med uppdragsavtalet, köpekontraktet, anbudsförteckningen och objektsbeskrivningen. NN har i skrivande stund inte inkommit med dessa handlingar. Han har som anledning uppgett att han inte kan efterkomma Fastighetsmäklarinspektionens föreläggande eftersom webbannonsen avser flera lägenheter och han vet därför inte vilken lägenhet som anmälaren syftar på.

Anmälan

Anmälaren har uppgett i huvudsak följande.

Priset på lägenheten i annonsen avser byggnadens billigaste tvåa, men den angivna storleken i annonsen avser den dyraste fyran. Det senare objektet är mer än dubbelt så dyrt som det förstnämnda. Anmälaren anser att det är fult och ohederligt gjort av mäklaren.

Fastighetsmäklarens yttrande

NN har uppgett i huvudsak följande.

Han vet inte vem anmälaren är och vet inte vilken lägenhet som anmälaren syftar på. Webbannonsen avser en allmän sida för hela projektet. Det som saluförs är inte ett enda objekt utan totalt 274 olika nyproducerade lägenheter i en ny bostadsrättsförening. Objekten varierar i storlek från tvåor till femmor och annonsen gäller alla sorters lägenheter.

Där det i annonsen står (lägenhetskomplexets namn) ska istället adressen för en specifik lägenhet stå för att mottagaren av marknadsföringen ska komma vidare till uppgifterna om den lägenheten. Annonsen ändras beroende på om man annonserar ett speciellt objekt eller 274 olika objekt på en gång. Därför står det ”avgift fr. 2 500:-/mån”. I vissa fall står det även ”storlek från”.

Handlingarna

Skärmbilder på webbannonsen

Av den ena skärmbilden framgår följande information om förmedlingsobjektet.

Pris: 3 990 000 kr.

Boarea: 112 kvadratmeter.

Antal rum: 4 st.

Månadsavgift: från 2 500 kr.

Pris per kvadratmeter: 35 625 kr.

Fastighetsmäklarinspektionens bedömning

Mäklarens allmänna omsorgsplikt

Enligt 8 § fastighetsmäklarlagen (2011:666) ska en fastighetsmäklare utföra sitt uppdrag omsorgsfullt och i allt iaktta god fastighetsmäklarsed. Mäklaren ska ta till vara både säljarens och köparens intresse. Inom ramen för de krav som god fastighetsmäklarsed ställer ska mäklaren särskilt beakta uppdragsgivarens ekonomiska intressen.

Marknadsföringen

Kravet på god fastighetsmäklarsed i 8 § fastighetsmäklarlagen innefattar även att mäklaren ska följa all annan tillämplig lagstiftning. Däri innefattas marknadsföringslagen (2008:486).

Enligt 5 § marknadsföringslagen ska marknadsföring stämma överens med god marknadsföringssed.

Av 10 § 1 st. marknadsföringslagen framgår att en näringsidkare vid marknadsföringen inte får använda sig av felaktiga påståenden eller andra framställningar som är vilseledande i fråga om näringsidkarens egen eller någon annans näringsverksamhet.

Enligt 8 § marknadsföringslagen är marknadsföring som är vilseledande enligt 10 § att anse som otillbörlig om den påverkar eller sannolikt påverkar mottagarens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut.

Av utredningen framgår att marknadsföringsmaterialet (webbannonsen) visar en prisuppgift som avser den lägenhetstyp i byggnaden som marknadsförts till lägst pris. Samtidigt visas uppgifter om rumsantal och boarea som avser den största saluförda typen av lägenhet i byggnaden. Fastighetsmäklarinspektionen finner att det har förelegat risk att en mottagare av marknadsföringsmaterialet skulle komma att invaggas i tron att byggnadens största lägenhet salufördes till ett lägre pris än vad den i verkligheten kostade. Annonsens utformning är således vilseledande och strider mot god marknadsföringssed. I och med det strider den också mot god fastighetsmäklarsed.

Genom att använda sig av en vilseledande uppgift i marknadsföringsmaterialet har NN åsidosatt god fastighetsmäklarsed. Förseelsen motiverar en varning.


Det här är den avidentifierade webbversionen av beslutet. För att ta del av originalbeslutet kan du kontakta FMI:s registrator.