Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

2024

Hjälp för mäklare vid uträkning av en bostadsrätts skuldsättning

Mäklare måste sedan den 1 januari 2023 lämna uppgift i objektsbeskrivningen om hur stor del av föreningens totala nettoskuldsättning som belastar en enskild bostadsrätt. För att undersöka hur väl bestämmelsen efterlevs men också för att ge vår syn på tillämpningen har FMI genomfört en tematisk granskning.

Insatsen har omfattat 16 olika mäklare och två förmedlingsuppdrag vardera och resulterade i att flertalet mäklare meddelades en disciplinär påföljd för att ha utelämnat eller lämnat en felaktig uppgift.

Såväl innan som under granskningen har Fastighetsmäklarinspektionen uppmärksammats på att många mäklare upplever att bestämmelsen är svår att tillämpa. Vi försöker lämna så mycket information och stöd som möjligt för att underlätta för mäklarna att göra rätt. Därför har vi sammanställt en promemoria där resultatet av vår granskning  och vår uppfattning kring tillämpningen redovisas. Vi har också skapat en vägledning  till hjälp för mäklarna vid uträkningen av uppgiften. Du hittar PM och vägledning i länkarna nedan.

Senast uppdaterad 2024-01-25