Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

2023

Tematisk granskning om förtroenderubbande verksamhet

I oktober prövades två ärenden i disciplinnämnden från en tematisk granskning om förtroenderubbande verksamhet inom mäklarföretag. Granskningen har skett inom sektorn jord och skog och har tittat närmare på om företagen förutom fastighetsförmedling även har bedrivit andra verksamheter som kan betraktas som förtroenderubbande såsom rådgivning, skatt- och ekonomitjänster, auktioner eller upprättande av skogsbruksplaner.

Det ena av ärendena skrevs av då det bedömdes att verksamheterna i företaget inte var av sådan art att de kunde rubba förtroendet för mäklarna. Framförallt skiljde företaget på upprättandet av skogsbruksplaner i samband med värderingsuppdrag och förmedlingsuppdrag. Utredningen visade att företaget inte upprättar skogsbruksplaner inför förmedlingsuppdrag där företagets mäklare har uppdraget.

I det andra ärendet gjorde företaget inte skillnad på skogsbruksplaner upprättade i samband med skogsskötsel eller förmedlingsuppdrag. Att företaget även bedriver verksamhet inom virkeshandel och skogsförädlingsindustri ansågs även det förtroenderubbande. Efter en samlad bedömning av omständigheterna i ärendet beslutade disciplinnämnden att återkalla företagets registrering.

I granskningen kvarstår att fatta beslut i 18 ärenden. Därefter kommer den tematiska granskningen att sammanfattas i en rapport.

Senast uppdaterad 2023-11-20