Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

2023

Rapportering om penningtvätt ökar

Finanspolisen har släppt sin årsrapport för 2022 och vi kan konstatera att rapporteringen av misstänkt penningtvätt inom fastighetsmäklarbranschen har ökat.

Sedlar som hänger på tork framför en tvättmaskin.

Den årliga rapporten från Finanspolisen innefattar de verksamhetsutövare som enligt penningtvättslagen är rapporteringspliktiga. Där ingår exempelvis banker, spelbolag och fastighetsmäklare

Rapporteringen har ökat inom alla branscher, men den största relativa ökningen har skett bland de som tidigare skickat få rapporter. En av dem är fastighetsmäklarbranschen som gått från sex rapporter under 2021 till 41 under 2022. Att det blir fler rapporter behöver däremot inte innebära att penningtvätten har ökat. De senaste årens uppdaterade lagstiftning, en högre medvetenhet om penningtvättsproblematiken samt satsningar hos rapporteringspliktiga verksamheter bedöms enligt rapporten vara faktorer som inverkat positivt på inrapporteringen.

- Det är bra att rapporteringen ökar inom vår bransch eftersom vi går från väldigt låga nivåer, men det finns indikationer på att rapporteringen inom branschen behöver öka ytterligare, säger Annika Westin, jurist på Fastighetsmäklarinspektionen.

Risken för brist på rapportering tas också upp i rapporten där flera branscher bedöms underrapportera.

I rapporten lyfts även återkoppling till verksamhetsutövare fram som ett område Finanspolisen har jobbat med under året. De vill försöka underlätta rapportering och hjälpa verksamhetsutövare att förbättra kvaliteten i sina misstankerapporter. Det ligger ett stort ansvar på verksamhetsutövarna att säkerställa god kvalitet på den information som rapporteras till finanspolisen.

FMI jobbar nu med att ta fram ett stödmaterial för hur rapporteringen kan gå till som är anpassad till mäklare och mäklarföretag.

Senast uppdaterad 2023-04-04