Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

2022

Visselblås till oss!

Misstänker du penningtvätt i mäklarbranschen? Du kan visselblåsa till FMI om du misstänker att någon bryter mot regler inom penningtvätt eller finansiering av terrorism. Det kan vara på din arbetsplats eller om du på något annat sätt har en arbetsrelation till fastighets­mäklare eller mäklarföretag. Du får vara anonym och är skyddad mot negativa konsekvenser.

Sedelbunt som förs mellan två personers händer. En illustrerad visselpipa syns i bilden.

FMI är utsedd av regeringen att ta emot visselblåsning inom området penningtvätt och finansiering av terrorism i fastighetsmäklarbranschen. Det är en så kallad extern visselblåsning, alltså när en person rapporterar om missförhållanden i verksamheter eller samhället i övrigt, till en behörig myndighet.

Att visselblåsa innebär att du rapporterar ett missförhållande – alltså att du har upptäckt att något inte står rätt till. Visselblåsning till FMI ska handla om att någon gör något som strider mot lagar och regler om penningtvätt och finansiering av terrorism. Det kan också vara att någon inte har gjort vad den borde. När du visselblåser ska du ha anledning att tro att det du har fått veta är sant.

Som visselblåsare är du anonym och skyddad mot repressalier enligt visselblåsarlagen.

Senast uppdaterad 2022-09-30