Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

2022

Tydligare hur föreningens lån påverkar en lägenhet

Från och med årsskiftet ska det bli tydligare hur en bostadsrättsförenings lån påverkar den enskilda lägenheten. Du som är intresserad av att köpa en bostadsrätt ska då kunna se denna uppgift i mäklarens beskrivning av objektet.

Om en bostadsrättsförening har stora lån kan lägenheten få en högre månadsavgift om räntan på lånet stiger. För dig som köper en bostadsrätt är det därför viktigt att känna till hur stor del av föreningens lån som kan belasta din lägenhet ekonomiskt.

I lagtext benämns detta som "bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning". Fastighetsmäklarlagen ändras den 1 januari 2023 så att det blir obligatoriskt för mäklaren att ha med den uppgiften i objektsbeskrivningen vid förmedling av en bostadsrätt.

Stärkt skydd för den som köper eller äger en bostadsrätt

Även inom andra områden ökar det rättsliga skyddet för bostadsrättsköpare och -ägare under 2023 och 2024. Bostadsrättslagen ändras för att bland annat stärka skyddet kring förhandsavtal och upplåtelseavtal. Även krav på ekonomisk plan och intygsgivare skärps. Dessutom ska en medlem i en bostadsrättsförening inte kunna ha mer än en röst på föreningsstämman.

Läs gärna mer om alla kommande ändringar i regeringens proposition. 

Senast uppdaterad 2022-08-30