Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

2021

Vanliga frågor om företagsregistrering - vilka ska registreras?

FMI får många frågor om vilka företag som ska registreras enligt den nya lagstiftningen och vilka som inte omfattas av lagkravet. På grund av olika typer av affärsupplägg och företagskonstellationer råder det en osäkerhet hos många om vilka företag som ska registreras.

Skyldigheten att registrera sig gäller många mäklarföretag men inte alla. Det är upp till varje företag att själv göra bedömningen om företaget omfattas av registreringskravet eller inte. Enligt lagstiftningen ska företag där det bedrivs förmedlingsverksamhet registreras.

Om ingen förmedlingsverksamhet bedrivs inom ramen för företaget behöver det därmed inte registreras. Det gäller till exempel om en mäklare har ett eget företag som endast är till för att ta ut utdelning, eller att fakturera lön, från ett annat registrerat företag där hen bedriver sin verksamhet genom ett samarbetsavtal.

Enskilda näringsidkare och advokatbolag behöver inte heller registreras.

Om mäklarna i företaget förmedlar hyresrätter finns det också några undantag. Det gäller om de förmedlar hyresrätter där månadshyran understiger 10 000 euro per månad och det är fråga om: 

  • Kommunal förmedling av hyresrätter.
  • Kostnadsfri förmedling av hyresrätter till studerande.
  • Förmedling av hyresrätter till fritidsändamål.
  • Förmedling av hyresrätter till lokaler.
  • Förmedling av hyresrätter till rum där hyrestiden uppgår till högst två veckor.

Du kan läsa mer om lagens definition av ett mäklarföretag och ta del av våra frågor och svar om företagsregistrering via länken nedan.

Senast uppdaterad 2021-11-02