Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

2020

Varning för falska mäklare

Den senaste tiden har bedragare utgett sig för att vara fastighetsmäklare för att kunna begå stölder i folks hem. Var därför vaksam om du blir kontaktad av någon som vill värdera din bostad.

Hand som knackar på ytterdörr.

Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) uppmanar den som får ett telefonsamtal eller ett besök som rör värdering av sin bostad att kontrollringa till det aktuella fastighetsmäklarkontoret om man känner sig osäker.

– Man ska verkligen dra öronen åt sig om en person kommer hem oanmäld för att göra en värdering. Då bör man ringa det mäklarföretag som personen uppger sig arbeta på för att kontrollera att det stämmer, säger FMI:s myndighetschef Gunilla Paulsson.

Mäklare kommer inte oanmälda

Enligt branschen kommer en fastighetsmäklare inte hem oanmäld till någon för att göra en värdering. Mäklarsamfundet, som är en av branschorganisationerna, går nu ut med en uppmaning till sina medlemmar att vara uppmärksamma på dessa kriminella handlingar.

– Vi tar det här på stort allvar och vill göra vad vi kan för att sätta stopp för bedragarna. Därför går vi, i samarbete med Polisen och FMI, ut med förebyggande information om vad man ska göra utifall man misstänker att man är utsatt för en bedragare som utger sig för att vara fastighetsmäklare, säger Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet.

Senast uppdaterad 2020-02-19