Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

2020

Hyrde ut i andra hand istället för att mäkla

Fastighetsmäklarinspektionen har beslutat att återkalla registreringen för en hyresförmedlare som inte bedöms ha för avsikt att vara yrkesverksam som hyresförmedlare.

Hyresförmedlaren arbetar inte med hyresförmedling utan ägnar sig istället åt andrahandsupplåtelse av bostäder. Det företag som hyresförmedlaren arbetar för har som affärsidé att hyra bostäder i syfte att hyra ut dem i andra hand. För den lägenhet som en anmälare hade hyrt av hyresförmedlarens företag tjänade företaget 2 000 kr för varje månad som anmälaren hyrde lägenheten av företaget. Detta ska jämföras med 3 000 kr vid ett tillfälle, som är den maximala ersättning som en hyresförmedlare kan ha rätt att ta ut vid hyresförmedling.

Fastighetsmäklarinspektionen har bedömt att det är förtroenderubbande om en registrerad hyresförmedlare arbetar med andrahandsupplåtelse av bostäder. Om hyresförmedlarens registrering inte hade återkallats med anledning av att hon inte har för avsikt att arbeta som hyresförmedlare skulle hon ha meddelats en varning för att hon har ägnat sig åt förtroenderubbande verksamhet.

Senast uppdaterad 2020-04-01