Läs fler nyheter i vårt nyhetsarkiv
Följ oss på LinkedIn
Nu finns vi på LinkedIn. Gå in och följ vår sida för att ta del av nyheter och aktiviteter. Gilla, kommentera och dela våra inlägg så hjälper du oss i vårt arbete för en trygg fastighetsförmedling med nöjda parter.
Fmi på LinkedIn
Vi är FMI
Det är vi som är tillsynsmyndighet för fastighetsmäklarbranschen. Vi ser till att alla mäklare och mäklarföretag är registrerade och kontrollerar att de utför sina uppdrag på ett korrekt sätt.
Om oss
Frågor och svar
Vissa frågor får vi oftare än andra. De frågorna har vi samlat här på webben, så att du själv kan söka reda på svaret.
Frågor och svar-
Varför har jag fått en faktura för årlig avgift?
Den som är registrerad som fastighetsmäklare ska från och med kalenderåret efter registreringsåret betala en årlig avgift på 3 250 kronor. Eftersom du var registrerad fastighetsmäklare den 1 januari har du fått en faktura.
-
Blir jag avregistrerad om jag inte betalar den årliga avgiften?
Nej, om du inte betalar i tid du får en påminnelse med en påminnelseavgift. Du måste därmed betala både den årliga avgiften och påminnelseavgiften om du är registrerad i början av det nya kalenderåret och inte betalar den årliga avgiften i tid.
-
Kan jag avregistrera mig när jag får fakturan för att slippa betala avgiften om jag inte kommer att jobba som mäklare under året?
Nej, du måste ha avregistrerat dig före årsskiftet för att slippa betala den årliga avgiften för kommande år. Betalar du inte fakturan kommer du att få en påminnelse och en påminnelseavgift. Du kan även få en disciplinär påföljd exempelvis en varning eller en erinran.
- Fler frågor om årsavgift för mäklare
-
Hur ligger ni till med mitt företags ansökan - hur lång handläggningstid ska jag räkna med?
Den generella handläggningstiden är cirka tre veckor. Det kan ta längre tid om vi behöver be företaget om kompletteringar eller om betalningen av ansökningsavgiften dröjer. Handläggningstiden påverkas även av hur snabbt vi får in nödvändiga uppgifter från andra myndigheter och vad som framkommer i våra kontroller.
-
Vilka mäklarföretag ska ansöka om registrering?
FMI:s tolkning av definitionen i lagen är att ett företag ska ansöka om registrering om det i företaget finns åtminstone en mäklare som bedriver registreringspliktig verksamhet – det vill säga har förmedlingsuppdrag och är aktiv. Om mäklaren bedriver verksamheten genom att vara anställd i företaget, eller genom ett samarbetsavtal två företag emellan, spelar ingen roll.
Definitionen av ett mäklarföretag är, enligt lagen, en juridisk person i vilken en eller flera fastighetsmäklare bedriver yrkesmässig förmedling av fastigheter, delar av fastigheter, bostadsrätter, byggnader på annans mark, tomträtter, andelsrätter avseende lägenhet, arrenderätter eller hyresrätter.
-
Vilka avgifter behöver ett företag betala?
Ansökningsavgiften och den årliga avgiften för mäklarföretag är på samma nivå som för mäklare. Det innebär att ansökningsavgiften i dagsläget är 2 900 kr och den årliga avgiften 3 250 kr. Den årliga avgiften börjar företaget betala året efter att det blev registrerat. Ett företag som t.ex. fick sin registrering i november 2021 ska betala årlig avgift 2022 medan ett företag som fick sin registrering i januari 2022 ska betala årlig avgift först 2023.
- Fler frågor om registrering av företag
-
Måste mäklarföretaget ha ansetts gjort fel för att en mäklare ska meddelas en påföljd?
Nej det krävs inte. Det kan vara så att företaget har gjort vad det ska för att mäklaren ska kunna följa reglerna och god fastighetsmäklarsed men att en mäklare ändå bryter mot lagen. Då meddelas mäklaren en påföljd men inte företaget.
-
Kan jag som säljare anlita ett mäklarföretag för att sälja mitt hus?
Nej, ett mäklarföretag får inte åta sig ett förmedlingsuppdrag utan ska i det läget hänvisa dig vidare till en av sina mäklare. Förmedlingsuppdraget gäller då mellan dig och mäklaren som åtar sig uppdraget.
-
Ser kraven på mäklarföretagen att verka för att mäklare följer regler om god fastighetsmäklarsed olika ut beroende på företagets storlek?
Kraven är i princip de samma oavsett storlek och antal anställda i företaget. Däremot kan det vara så att ett större företag kan behöva vidta särskilda åtgärder för att ha en överblick över verksamheten jämfört med ett mindre och det kan krävas mer av det större företaget för att ge varje mäklare det stöd utifrån hans eller hennes förutsättningar och erfarenhet. Ansvaret kan också skilja sig åt mellan de olika registreringskategorierna och olika verksamhetsinriktning.
- Fler frågor om företagets ansvar