Hej!
Vad kan vi hjälpa dig med?

Slutmäklat efter sommaren?

Väntar nya äventyr i höst? När du som är mäklare byter yrke eller går i pension är det viktigt att du begär avregistrering hos FMI. Är du fortfarande registrerad 1 januari så måste du betala årlig avgift för 2021.

Begär avregistrering

Varning när assistent tog över efter jobbyte

När en mäklare bytte arbetsgivare fick en assistent slutföra de sista stegen i ett uppdrag. Assistenten upprättade bland annat ett bristfälligt tilläggsavtal.

Varning efter jobbyte

Lockpriser anmäls allt oftare – FMI granskar prissättningen

Efter allt fler anmälningar agerar FMI med en tematisk granskning av lockpriser. För första gången har också en mäklares registrering återkallats p.g.a. lockpriser.

Lockpriser anmäls allt oftare

Nämndens beslut i juni

Vid sitt sammanträde i juni beslutade FMI:s disciplinnämnd om tre återkallelser, tre varningar och två erinringar. I tre beslut gavs ingen påföljd.

Nämndbeslut juni 2020

FMI stärker upp – förbereder för företagslag

Enligt ett utredningsförslag ska även mäklarföretagen omfattas av registreringskrav och FMI:s tillsyn. FMI har påbörjat förberedelserna och rekryterar personal.

FMI stärker upp

Fler nyheter...

Ta en titt i nyhetsarkivet. Där finns alla våra äldre nyheter samlade.

Nyheter

Vi är FMI

Det är vi som håller koll på landets fastighetsmäklare. Vi ser till att alla som arbetar som mäklare är registrerade och kontrollerar att de utför sina uppdrag på ett korrekt sätt.

Om oss
FMI:s myndighetschef Gunilla Paulsson står framför en skylt som det står Fastighetsmäklarinspektionen på.

Att tänka på i coronatider

Den pågående pandemin påverkar så klart även bostadsaffärer. Mäklare behöver hitta alternativ till traditionella visningar och kanske utföra delar av förmedlingsuppdraget på distans. Då finns det saker som är särskilt viktiga att tänka på.

Att tänka på i coronatider
Collage med två mobiltelefoner, coronavirus, paragraftecken och frågetecken.

Frågor och svar

Vissa frågor får vi oftare än andra. De frågorna har vi samlat här på webben, så att du själv kan söka reda på svaret.

Frågor och svar
Ansökan Utbildningskrav
  • Nej, vi godtar även fristående kurser som har det innehåll som anges i utbild­nings­kraven och motsvarar 120 högskolepoäng. Om du väljer att läsa fri­stående kurser ska du dock tänka på att du bör läsa varje område samman­hållet. Om du väljer att dela upp ett kunskaps­område på olika skolor finns risken att kurserna överlappar varandra och att kraven inte uppfylls för det området.

  • Det är upp till lärosätet att avgöra om du kan tillgodoräkna tidigare utbildning. Det är även möjligt att åberopa äldre utbildningar förutsatt att de stämmer överens med dagens utbildningskrav, både vad gäller högskolepoäng och delmoment.

  • Det kan finnas möjlighet för den som har utländsk utbildning att få tillgodoräkna sig denna som en del av den svenska fastighetsmäklarutbildningen. Tillgodoräknandet görs i så fall av ett universitet eller en högskola som har bedömt att den utländska utbildningen motsvarar något eller några av de ämnen som ingår i den svenska fastighetsmäklarutbildningen. FMI gör inga sådana bedömningar och kan inte heller lämna upplysningar om universitetens eller högskolornas prövning av dessa frågor.

  • Fler frågor om utbildningskrav
Budgivning