Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Sök beslut

Beslut

Beslutsdatum: 2022-08-31
Diarienummer: 22-0918
FMI:s beslut: Erinran
Laga kraft
Beslutet rör en mäklare

Frågor som prövats i beslutet

Betalning av årlig avgift

Sammanfattning

Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt sin skyldighet att betala den årliga avgiften för 2022.

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionen meddelar fastighetsmäklaren NN en erinran.

Ärendet

Vid de kontroller som görs av Fastighetsmäklarinspektionen uppmärksammades att NN (verksam vid [företagsnamn]) betalat den årliga avgiften för sent och inte betalat påminnelseavgift för 2022. Med anledning av detta beslutade Fastighetsmäklarinspektionen att öppna ett tillsynsärende mot NN.

NN förelades den 18 maj 2022 att senast den 2 juni 2022 yttra sig över den sena betalningen gällande årsavgiften och den uteblivna betalningen av påminnelseavgiften. Han har yttrat sig i ärendet och bland annat uppgett följande.

Han uppger att han har missat att betala påminnelsen.

Vid ytterligare kontroll har Fastighetsmäklarinspektionen uppmärksammat att NN betalat påminnelseavgiften.

Fastighetsmäklarinspektionens bedömning

Betalning av årlig avgift

Enligt 2 kap. 10 § fastighetsmäklarlagen ska fastighetsmäklare betala ansökningsavgift och årlig avgift. Om den årliga avgiften inte har betalats och påminnelse har skett, ska den registrerade betala påminnelseavgift.

Det stadgas i 17 § fastighetsmäklarförordningen (2021:518) att den som är registrerad som fastighetsmäklare ska från och med kalenderåret efter registreringsåret betala en årlig avgift på 3 250 kronor.

I enlighet med 18 § fastighetsmäklarförordningen ska Fastighetsmäklarinspektionen, om den årliga avgiften inte betalas inom föreskriven tid, skicka en påminnelse till fastighetsmäklaren. Den ska innehålla en uppmaning att betala inom en viss tid som myndigheten bestämmer. För påminnelsen ska Fastighetsmäklarinspektionen ta ut en avgift på 500 kronor, som ska betalas inom den tid som bestäms enligt första stycket.

Vidare följer av 4 kap. 4 § 2-3 fastighetsmäklarlagen att Fastighetsmäklarinspektionen ska återkalla registreringen för den fastighetsmäklare som inte betalar den årliga avgiften eller handlar i strid mot sina skyldigheter enligt denna lag. Återkallelse på grund av utebliven betalning av den årliga avgiften får ske först efter påminnelse.

Om det kan anses tillräckligt, får Fastighetsmäklarinspektionen i stället för att återkalla registreringen meddela varning eller erinran. Är förseelsen ringa, får inspektionen avstå från påföljd.

NN har betalat in årsavgiften för 2022 för sent och betalat påminnelseavgiften först efter Fastighetsmäklarinspektionen initierat ett tillsynsärende mot honom. Hans underlåtenhet att fullgöra sin rättsliga skyldighet är en förseelse som motiverar återkallelse av hans registrering som fastighetsmäklare.

Mot bakgrund av att NN betalat årsavgiften innan tillsynsärendet initierats och betalat påminnelseavgiften efter det att inspektionen förelagt honom om detta bedömer Fastighetsmäklarinspektionen att en återkallelse av registrering inte är påkallad utan det är tillräckligt att han meddelas en erinran.


Det här är den avidentifierade webbversionen av beslutet. För att ta del av originalbeslutet kan du kontakta FMI:s registrator.