Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Sök beslut

Beslut

Beslutsdatum: 2021-05-12
Diarienummer: 20-1209
FMI:s beslut: Återkallelse av registrering
Laga kraft
Beslutet rör en mäklare

Frågor som prövats i beslutet

Besvarande av föreläggande

Sammanfattning

Prövning av om mäklaren har uppfyllt sin skyldighet att besvara förelägganden från Fastighetsmäklarinspektionen.

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionen återkallar fastighetsmäklaren NN:s registrering.

Ärendet

I en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen har en medlem i en bostadsrättsförenings styrelse riktat kritik mot fastighetsmäklaren NN:s agerande i samband med ett förmedlingsuppdrag. Kritiken avser i huvudsak att NN inte har agerat korrekt vid hanteringen av köparnas ansökan om medlemskap i bostadsrättsföreningen.

NN förelades den 3 februari 2021 att senast den 24 februari 2021 yttra sig över uppgifterna som framgår av anmälan och ge in uppdragsavtalet, överlåtelseavtalet, eventuellt depositionsavtal, journalen samt eventuella övriga handlingar som skulle kunna ha betydelse i sammanhanget. Den 24 februari hade inget yttrande eller handlingar inkommit till Fastighetsmäklarinspektionen. Den 3 mars skickades därför en påminnelse till NN med föreläggandet samt anmälan bilagerade. Fastighetsmäklarinspektionens intention var att ange sista svarsdag till den 16 mars, men på grund av en felskrivning angavs sista svarsdagen till den 16 februari. När inget yttrande hade inkommit den 17 mars skickades därför ytterligare en påminnelse till NN, med föreläggandet samt anmälan bilagerade. Sista svarsdagen sattes till den 31 mars. Påminnelsen sändes även till den e-postadress som mäklaren vid denna tidpunkt hade uppgett till Fastighetsmäklarinspektionen. Ytterligare en påminnelse sändes till NN per e-post den 1 april, med sista svarsdatum den 20 april. Föreläggandet och anmälan har inte bifogats till påminnelserna per e-post, då handlingarna redan hade sänts upprepade gånger till NN:s folkbokföringsadress. NN har vid upprepade tillfällen informerats om att det strider mot god fastighetsmäklarsed att inte besvara inspektionens förelägganden och att en fastighetsmäklare som inte följer en begäran att lämna uppgifter eller som vägrar att låta inspektionen ta del av handlingar riskerar att bli avregistrerad.

Vid tidpunkten för detta beslut har NN inte inkommit med något yttrande eller några handlingar till Fastighetsmäklarinspektionen.

Fastighetsmäklarinspektionens bedömning

Mäklarens allmänna omsorgsplikt

Enligt 8 § fastighetsmäklarlagen ska en fastighetsmäklare utföra sitt uppdrag omsorgsfullt och i allt iaktta god fastighetsmäklarsed. Mäklaren ska ta till vara både säljarens och köparens intresse. Inom ramen för de krav som god fastighetsmäklarsed ställer ska mäklaren särskilt beakta uppdragsgivarens ekonomiska intressen.

Besvarande av Fastighetsmäklarinspektionens förelägganden

Enligt 28 § fastighetsmäklarlagen är en registrerad mäklare skyldig att låta Fastighetsmäklarinspektionen granska akter, bokföring och övriga handlingar som hör till verksamheten samt att lämna de uppgifter som begärs för tillsynen.

Av 29 § första stycket punkten tre samma lag framgår att Fastighetsmäklarinspektionen ska återkalla registreringen för den fastighetsmäklare som handlar i strid med sina skyldigheter enligt lagen.

Beslut om återkallelse av registreringen gäller omedelbart bara om Fastighetsmäklarinspektionen eller, efter överklagande, en domstol särskilt beslutar om det. I förarbetena till bestämmelsen anges att avsikten är att förordnanden om att beslutet ska gälla omedelbart främst ska meddelas i de fall då mäklaren brister i något formellt krav för en registrering, till exempel har gått i konkurs eller inte har föreskriven ansvarsförsäkring (prop. 2010/11:15, s. 65). Av det andra stycket framgår det att Fastighetsmäklarinspektionen, om det kan anses tillräckligt, istället får meddela en varning eller erinran. Bestämmelsen har överförts i huvudsak oförändrad från 1995 års lag.

I förarbetena till den lagen (prop. 1994/1995:14, s. 70) anges följande.

Den som inte följer en anmaning att lämna uppgifter eller som vägrar att låta Fastighetsmäklarnämnden ta del av handlingar i tillsynsärendet riskerar avregistrering. Eftersom utredningen i tillsynsärendet i ett sådant fall hindras, måste ett beslut helt eller delvis fattas på formella grunder.

[…]

När en mäklare vägrar att samarbeta i ett tillsynsärende bör dock som regel en avregistrering ske. Den principen bör tillämpas enhetligt och oberoende av vad som i tillsynsärendet läggs mäklaren till last. En så pass sträng hållning skall ses mot bakgrund av att en fungerande tillsynsverksamhet i hög grad är beroende av att utredningen i tillsynsärenden kan bedrivas skyndsamt och att beslut inte onödigtvis fördröjs. Möjligheten till en kraftfull reaktion från tillsynsmyndighetens sida är avsedd att öka respekten för tillsynsmyndighetens arbete och dess förelägganden och därigenom bidra till en snabbare handläggning av tillsynsärendena. En avregistrering på formella grunder är naturligtvis inte något som drabbar den mäklare som lever upp till rimliga krav på god fastighetsmäklarsed. Att inte besvara ett föreläggande från tillsynsmyndigheten får anses stå klart i strid med god fastighetsmäklarsed.

NN har underlåtit att yttra sig och inkomma med de begärda handlingarna. NN har därigenom åsidosatt god fastighetsmäklarsed. Hans ovilja att fullgöra sin rättsliga skyldighet att medverka i utredningen är en förseelse som motiverar att hans registrering som fastighetsmäklare återkallas.


Det här är den avidentifierade webbversionen av beslutet. För att ta del av originalbeslutet kan du kontakta FMI:s registrator.