Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Sök beslut

Beslut

Beslutsdatum: 2020-03-04
Diarienummer: 20-0233
FMI:s beslut: Återkallelse av registrering
Laga kraft
Beslutet rör en mäklare

Frågor som prövats i beslutet

Betalning av årlig avgift, redbarhet och lämplighet

Sammanfattning

Prövning om fastighetsmäklaren har uppfyllt sin skyldighet att betala den årliga avgiften för 2019. Även prövning av fastighetsmäklarens redbarhet och lämplighet med anledning av att mäklaren har restförda skulder.

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionen återkallar NN:s registrering.

Ärendet

Vid de kontroller som görs av Fastighetsmäklarinspektionen uppmärksammades att NN inte betalat den årliga avgiften och påminnelseavgift för 2019. Med anledning av detta beslutade Fastighetsmäklarinspektionen den 12 februari 2020 att öppna ett tillsynsärende mot NN.

NN förelades den 12 februari 2020 att senast den 26 februari 2020 yttra sig över den uteblivna betalningen.

I samband med initierandet av tillsynsärendet kontrollerades även belastningsregister samt skuldsaldo. Det framkom att NN har aktuella skulder hos Kronofogdemyndigheten till ett belopp av 499 372 kronor (483 699 kr avsåg allmänna mål och 15 673 avsåg enskilda mål). NN har förelagts att även yttra sig över dessa uppgifter.

Vid tidpunkten för detta beslut har något yttrande inte inkommit till Fastighetsmäklarinspektionen.

Fastighetsmäklarinspektionens bedömning

Betalning av årlig avgift

Enligt 5 a § fastighetsmäklarlagen ska fastighetsmäklare betala ansökningsavgift och årlig avgift.

Det stadgas i 8 § fastighetsmäklarförordningen (2011:668) att den som är registrerad som fastighetsmäklare ska från och med kalenderåret efter registreringsåret betala en årlig avgift på 3 250 kronor.

I enlighet med 8 a § fastighetsmäklarförordningen ska Fastighetsmäklarinspektionen, om den årliga avgiften inte betalas inom föreskriven tid, skicka en påminnelse till fastighetsmäklaren. Den ska innehålla en uppmaning att betala inom en viss tid som myndigheten bestämmer. För påminnelsen ska Fastighetsmäklarinspektionen ta ut en avgift på 500 kronor, som ska betalas inom den tid som bestäms enligt första stycket.

Vidare följer av 29 § fastighetsmäklarlagen att Fastighetsmäklarinspektionen ska återkalla registreringen för den fastighetsmäklare som inte betalar avgift som anges i 5 a § (p. 2). Återkallelse på grund av utebliven betalning av den årliga avgiften får ske först efter påminnelse.

Om det kan anses tillräckligt, får Fastighetsmäklarinspektionen i stället för att återkalla registreringen meddela varning eller erinran eller, vid överträdelse enligt första stycket 4, utfärda ett föreläggande att göra rättelse. Är förseelsen ringa, får inspektionen avstå från påföljd.

NN har underlåtit att betala in den årliga avgiften och påminnelseavgiften för 2019. Hennes underlåtenhet att fullgöra sin rättsliga skyldighet är en förseelse som motiverar återkallelse av hennes registrering som fastighetsmäklare.

Redbarhet och lämplighet

Enligt 29 § fastighetsmäklarlagen ska Fastighetsmäklarinspektionen återkalla registreringen för den fastighetsmäklare som inte längre uppfyller bland annat det krav på redbarhet och övrig lämplighet som uppställs i 6 § 5 p. samma lag eller som handlar i strid med sina skyldigheter enligt lagen. Om det kan anses tillräckligt får inspektionen i stället för att återkalla registreringen meddela en varning eller erinran. Är förseelsen ringa får inspektionen avstå från att meddela någon påföljd.

Bestämmelsen motsvarar i huvudsak 8 § i 1995 års fastighetsmäklarlag. I förarbetena till den lagen anges att redbarhetsrekvisitet tar sikte på en fastighetsmäklares allmänna hederlighet, pålitlighet och integritet. Redbarheten ska motsvara de krav som bör ställas på en fastighetsmäklare mot bakgrund av den i flera avseenden ansvarsfulla förtroendeställning som fastighetsmäklaren intar i förhållande till både uppdragsgivaren och dennes motpart. I kravet på redbarhet ligger också ett krav på redbarhet i ekonomiska angelägenheter. Förutom ekonomiska brott kan en underlåten betalning eller amortering av skulder med ränta eller annan misskötsel av ekonomiska åtaganden ge anledning till tvekan om en persons lämplighet som fastighetsmäklare (prop. 1994/95 s. 65 ff.).

En fastighetsmäklare har en ansvarsfull förtroendeställning i förhållande till sin uppdragsgivare och dennes motpart. Det är därför av stor vikt att mäklaren är skötsam när det gäller bland annat ekonomiska angelägenheter (se prop. 1994/95:14, s. 66 f., Kammarrätten i Stockholms dom i mål nr 9228-14 från den 30 september 2015 samt RÅ 1999 ref. 24). Kravet på ekonomisk redbarhet existerar för att skydda konsumenter om fastighetsmäklaren har så dålig ekonomi att han eller hon riskerar att sätta sitt eget intresse framför konsumentens.

NN har aktuella skulder hos Kronofogdemyndigheten till ett belopp av 499 372 kronor. Fastighetsmäklarinspektionen finner att hon därmed inte uppfyller de krav som ställs på en fastighetsmäklare avseende redbarhet och lämplighet och att hennes registrering som fastighetsmäklare därför ska återkallas.

Påföljd

NN:s registrering ska återkallas för att hon har underlåtit att betala den årliga avgiften och påminnelseavgiften för 2019 samt för att hon inte längre uppfyller kravet på redbarhet och lämplighet. Båda grunderna motiverar var för sig en återkallelse av registreringen.


Det här är den avidentifierade webbversionen av beslutet. För att ta del av originalbeslutet kan du kontakta FMI:s registrator.