Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

Sök beslut

Beslut

Beslutsdatum: 2020-03-04
Diarienummer: 19-1266
FMI:s beslut: Återkallelse av registrering
Resultat efter överklagan: Återkallelse av registrering
Laga kraft
Beslutet rör en mäklare

Frågor som prövats i beslutet

Redbarhet och lämplighet

Överklagande

Förvaltningsrätten i Karlstad har i en dom den 1 juni 2021 avslagit mäklarens överklagande (mål nr 2096-20). Kammarrätten i Göteborg har den 9 augusti 2021 beslutat att inte bevilja prövningstillstånd (mål nr 3708-21).

Sammanfattning

Prövning av fastighetsmäklarens redbarhet och lämplighet med anledning av en brottmålsdom och att mäklaren har restförda skulder.

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionen återkallar fastighetsmäklaren NN:s registrering.

Ärendet

Fastighetsmäklarinspektionen har uppmärksammat att NN den 20 december 2018 dömdes av tingsrätten för misshandel, sju fall av överträdelse av besöksförbud, två fall av förtal och fem fall av sexuellt ofredande. Inspektionen har vidare uppmärksammat att NN har restförda skulder hos Kronofogdemyndigheten som den 25 juni 2019 uppgick till 366 443 kronor (339 226 kronor avsåg allmänna mål och 27 217 kronor avsåg enskilda mål) och som den 1 mars 2020 uppgick till 2 874 kronor (avser enskilda mål).

På Fastighetsmäklarinspektionens begäran har NN yttrat sig i ärendet.

Handlingarna

Brottmålsdomen

Enligt domen som meddelades den 20 december 2018 har NN dömts av tingsrätten för misshandel, sju fall av överträdelse av besöksförbud, två fall av förtal och fem fall av sexuellt ofredande till skyddstillsyn och särskild föreskrift om vård och behandling för psykisk ohälsa. Straffvärdet bedömdes av tingsrätten motsvara fyra månaders fängelse. Av domen framgår det att misshandeln begicks mellan 1 april och 30 april 2015, att överträdelser av kontaktförbud begicks vid totalt sju tillfällen mellan 1 augusti och 11 september 2015, att NN gjorde sig skyldig till förtal vid två tillfällen mellan 4 och 8 oktober 2015 samt att han gjorde sig skyldig till sexuellt ofredande vid fem tillfällen mellan 23 juli och 11 september 2015. Domen har vunnit laga kraft.

I domen skriver tingsrätten bland annat följande.

NN förekommer under sju avsnitt i belastningsregistret, varav fyra avsnitt avser trafikförseelser. Den 6 juni 2015 delgavs han det i målet aktuella kontaktförbudet gentemot [namnet på målsägaren] och den 9 december samma år delgavs han återigen kontaktförbud gentemot [namnet på målsägaren]. Det sistnämnda beslutet gällde till och med den 9 mars 2016. Den 10 november 2017 delgavs NN ett kontaktförbud gentemot en person vid namn [för- och efternamn].

[…]

Av yttrandet från frivården framgår att risken för att NN återfaller i brott bedöms vara medelhög, varför ett övervakningsbehov gör sig gällande.

Skuldsättningen

Fastighetsmäklarinspektionen har sedan den 25 juni 2019 kontrollerat skuldsaldot hos Kronofogdemyndigheten vid ett flertal tillfällen. Vid kontroller har skulderna till Kronofogdemyndigheten uppgått till följande.

2019-06-25: 366 443 kr (allmänna mål 339 226 kr och enskilda mål 27 217 kr)

2019-09-19: 367 699 kr (340 057 kr allmänna mål och 27 642 kr enskilda mål)

2019-10-29: 148 240 kr (137 023 kr allmänna mål och 11 217 kr enskilda mål)

2020-02-21: 2 874 kr (enskilda mål)

2020-03-01: 2 874 kr (enskilda mål)

NN har skulder bland annat i form av en stor mängd restförda underhållsstöd, restförda felparkeringsavgifter och restföring på skattekontot. Enligt ett utdrag från Kronofogdemyndigheten framgår att skulderna bland annat har reglerats genom utmätning. Den 25 februari inkom han med ett beslut i ett omprövningsärende hos Skatteverket.

Fastighetsmäklarens yttrande

NN har uppgett i huvudsak följande.

Han har varit verksam som mäklare sedan år 2011 och har aldrig tidigare meddelats någon påföljd. Han har sedan en tid tillbaka råkat ut för utmattningssyndrom. Av den anledningen är han för tillfället sjukskriven men planerar att vara tillbaka i arbete till sommaren.

Gällande brottmålsdomen hade han oturen att sällskapa med fel kvinna under en viss tid, vilket skapade turbulens i hans privatliv. Det som domen gäller ligger långt tillbaka i tiden, drygt fyra år, och det har inte någon koppling till hans roll som mäklare eller hans yrkesutövning. Han har lagt det som skedde bakom sig och försöker lära sig av sina misstag.

Avseende skulden hos Kronofogdemyndigheten är hans inställning att han ska betala den så fort det är möjligt. Han ska göra allt i sin makt för att lösa skulden. Skulden har minskat väsentligt under en relativt kort tidsperiod. Han har också fått ett svar i ett omprövningsärende hos Skatteverket avseende en tidigare deklaration. Skatteverkets nya beslut bör leda till att skulden hos Kronofogdemyndigheten försvinner. Hans fokus den närmsta tiden kommer att vara att reglera skulderna hos Kronofogdemyndigheten tills han börjar jobba igen, troligtvis sommaren 2020.

Fastighetsmäklarinspektionens bedömning

Enligt 6 § fastighetsmäklarlagen krävs bland annat att en fastighetsmäklare är redbar och i övrigt lämplig som mäklare för att registreras.

Enligt 29 § samma lag ska Fastighetsmäklarinspektionen återkalla registreringen för den som inte längre uppfyller kraven enligt 6 §. Om det kan anses tillräckligt får inspektionen istället meddela en varning eller erinran. Om förseelsen är ringa får inspektionen avstå från att meddela påföljd. Fastighetmäklarinspektionen får besluta att en återkallelse av registrering ska gälla omedelbart.

Av förarbetena till 29 § (prop. 1994/95:14 s. 66 och prop. 2010/11:15 s. 65 f) framgår att prövningen av den personliga lämpligheten inte tar sikte på personens fallenhet för mäklaryrket. Istället handlar det om att personens allmänna hederlighet, pålitlighet och integritet ska motsvara de krav som bör ställas på en mäklare mot bakgrund av den i flera avseenden ansvarsfulla förtroendeställning som en mäklare intar i förhållande till både uppdragsgivaren och dennes motpart. Om det finns indikationer på att personen begått en brottslig gärning är det i första hand fällande domar beträffande förmögenhetsbrott, ekonomisk brottslighet och våldsbrott som bör uppmärksammas. Omständigheter av detta slag bör, enligt lagstiftaren inte ses isolerade. I bedömningen får också vägas in andra faktorer, såsom hur länge mäklaren har varit yrkesverksam och hur mäklaren har skött sina uppdrag under tiden. Vid prövningen bör exempelvis beaktas hur långt tillbaka i tiden brottsligheten ligger, brottets art och svårighet, om det är fråga om ett enstaka brott eller flera och om det har förekommit upprepade lagföringar.

Vidare framhålls det särskilt i förarbetena (prop. 1994/95:14 s. 69) att syftet med lämplighetsbedömningen ska vara att, med omsorg om mäklarnas uppdragsgivare och deras motparter, verka för en god standard inom mäklarkåren och att hänsynen till mäklarens personliga intresse i saken inte får tillmätas så stor betydelse att det övergripande målet sätts åt sidan.

Den stora skuldsättning som NN har haft under många år tyder på att han inte har haft kontroll över sin ekonomi. Han har under år 2016 till 2019 restförts för skulder hos Kronofogdemyndigheten som sammanlagt i september 2019 uppgick till 367 699 kronor. Skulderna har avsett såväl enskilda som allmänna mål. De restförda skulderna har minskat avsevärt under granskningstillfällena till att numera enbart uppgå till 2 874 kronor. Även om skulderna nu i princip är reglerade anser Fastighetsmäklarinspektionen att hans misskötsel av sina ekonomiska åtaganden är så pass allvarlig och har pågått under så lång tid att även den ger anledning att ifrågasätta hans redbarhet och övriga lämplighet som fastighetsmäklare.

Den brottslighet som NN har gjort sig skyldig till är inte direkt hänförlig till hans yrkesverksamhet och händelserna ägde rum för mellan 4 och 5 år sedan. NN registrerades som mäklare 2011 och har inte tidigare meddelats någon påföljd från Fastighetsmäklarinspektionen.

En fastighetsmäklare har en ansvarsfull förtroendeställning i förhållande till både uppdragsgivaren och dennes motpart. NN har dömts för brottslighet av allvarlig art som pågått under en period av sex månader. Det rör sig inte om en engångsföreteelse. Det handlar om upprepad brottslighet då han även tidigare lagförts för brott. Han har också under de senaste fem åren haft restförda skulder hos Kronofogdemyndigheten. Detta visar enligt Fastighetsmäklarinspektionens bedömning att NN inte längre uppfyller kravet på redbarhet och lämplighet. Då det inte är tillräckligt att meddela honom en varning, ska hans registrering återkallas.


Det här är den avidentifierade webbversionen av beslutet. För att ta del av originalbeslutet kan du kontakta FMI:s registrator.